Поділитись:

Що означає 9 травня для лучан?

Вівторок, 09 травня 2017, 12:30
Що означає 9 травня для лучан?

9 травня – чи не найбільш суперечливий день в українському календарі.

З 2015 року в Україні 9 травня відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, до цього в Україні святкували встановлений за радянських часів День Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. З того ж таки 2015 в Україні прийнято відзначати й День пам'яті та примирення, 8 травня.

Так чи інакше, в кожного дата 9 травня викликає різні асоціації та емоції. Ділове видання Волині "Конкурент" вирішило дізнатися у лучан, які ж саме.

Світлана:

Що означає 9 травня для лучан?

"Я схиляюся до того, що потрібно відзначати День пам'яті і примирення, а не День перемоги. Хоч я виховувалася і зростала в ті часи, коли все було просякнуте ідеологією, але з віком починаю розуміти, що є війна, гинуть люди і військовозобов'язані були тоді і є зараз. Я проводжу паралель між Другою світовою і теперішніми подіями на Сході, і попри те, чи наші хлопці хочуть йти на війну, чи не хочуть, їх ніхто не питає. Тому треба примирення відзначати, бо це наймудріший вихід із ситуації для всіх сторін".

Леонід:

Що означає 9 травня для лучан?

"9 травня асоціюється із поминальним днем. Із днем пам'яті. Була перемога, але вона була 8 травня, а не 9".

Наталя:

Що означає 9 травня для лучан?

"Нам 9 травня асоціюється із відпочинком. Вважаємо, що треба все-таки відзначати День пам'яті і примирення 8 травня. Ми народилися і виросли в радянські часи, але відзначення Дня пам'яті більш доречніше, аніж Дня перемоги".

Емілія:

Що означає 9 травня для лучан?

"Це День перемоги. В мене батько воював, і в мене воно асоціюється ііз тим, що він повернувся живий. Слава Богу, що в сім'ю всі повернулися живими, але двоюрідні, троюрідні діди загинули. Я знаю, скільки це людей загинуло, скільки пережило цю окупацію, і все-таки вважаю, що треба святкувати. Це є свято".

Роман:

Що означає 9 травня для лучан?

"9 травня асоціюється із днем скорботи, адже дуже багато людей загинуло під час війни. Раніше його святкували, але мені здається, що це, радше, день скорботи".

Анна Сергіївна і Клара Яківна:

Що означає 9 травня для лучан?

"9 травня асоціюється з Другою світовою війною, з перемогою. 9 травня був парад. Ми вже не відмінимо 9 травня, бо дуже багато українців загинуло, не тільки росіян, які можуть собі приписувати, що це тільки їхня війна. Це всього світу війна була. Так що відзначати потрібно".

"Із перемогою. Це найбільше свято. В мене рідний брат загинув на війні, білоруський фронт. Всі були молодими, веселилися, а тепер ми старі, тільки плачемо".

Сергій Іванович:

Що означає 9 травня для лучан?

"Важко сказати. Треба зважати на те, які погляди в людини. На мою думку, це траурний день. Це День пам'яті і примирення – і не більше. Ніхто не святкує 9 травня, бо це не свято. Пам'ять про розбитих – це не свято".

Ярослав Андрусяк:

Що означає 9 травня для лучан?

"8 травня, у День пам'яті, весь світ вшановує полеглих людей. А ми завжди вміємо зробити з трагедії торжество".

Надрукувати
мітки:
коментарів