Поділитись:

Блокада траси на Волині: активісти збираються йти на Київ (інфографіка)

Вівторок, 09 травня 2017, 08:26
Блокада траси на Волині: активісти збираються йти на Київ (інфографіка)

На Волині вже четверту добу через скандальний ветсанзавод у Ковелі триває блокування траси міжнародного значення.

Уже перекрито вже дві траси. Крім того, люди погрожують заблокувати ще й залізницю, – інформує ТСН.ua.

Мешканці сіл Ковельського району ще з 5 травня блокують трасу М07 Київ-Варшава через рештки тварин, які привезли сюди вночі 15-ма фурами та вивантажили просто посеред поля, неподалік від населених пунктів.

Як розповів Микита Малютін, чиї батьки і сестра беруть участь у блокаді, активісти цілодобово ходять пішохідним переходом, не даючи проїзду автомобілям. Одні активісти змінюють один одного на посту, інші приносять їм з дому їжу.

Зі слів Микити, наразі активісти затримують автомобілі тільки на добу, а потім пропускають, а на наступну добу збирають інші автомобілі. Автомобілі з дітьми вони пропускають. Проте люди вже готові заблокувати і залізницю, якщо їхні вимоги – прибрати гнилі рештки тварин – не будуть виконані.

Блокада траси на Волині: активісти збираються йти на Київ (інфографіка)

Водночас на протест піднялися і мешканці самого Ковеля, на окраїні якого розташований сумнозвісний ветсанзавод. Ковельська самооборона деякий час блокувала ту саму трасу М07, але в районі села Волошки, що на під'їзді до Ковеля, а також активісти перекрили трасу М19 Ковель-Луцьк в районі села Воля-Любитівська.

Ковельчани у свою чергу вимагають ліквідації ветсанзаводу, який перебуває у жахливому стані і вже давно потребував реконструкції та оновлення. Через застаріле обладнання завод протягом трьох років не переробляв рештки тварин, які продовжували звозити на нього з території усієї Волині.

Голова Поворської сільради Сергій Семенюк розповів, що ковельські активісти 10 травня збираються їхати в Київ на мітинг під Адміністрацією Президента, щоб прискорити вирішення проблеми з ветсанзаводом, і сільські активісти також думають про те, щоб доєднатися до них.

Влада відреагувала на ситуацію поки що лише проведенням позачергової сесії Ковельської міськради, а також засіданнями комісії на обласному рівні, очолюваної губернатором Волинської області Володимиром Гунчиком.

6 травня комісія ухвалила рішення про початок перевезення відходів для компостування та захоронення. Для цього вже знайшли дві ділянки в Турійському районі поблизу сіл Соловичі і Клюськ, де рештки тварин мають захоронити, як зауважив заступник губернатора Сергій Кошарук, за всіма правилами поводження з небезпечними відходами.

"Під час засідання комісії було визначено більше десятка ділянок державної власності (це і військовий полігон, і лісовий фонд) за межами населених пунктів, де можна робити захоронення за технологією, яку використовують у разі захворювання свиней африканською чумою. Є дослідження, що сировина на ветсанзаводі не є заразною, там немає африканської чуми, але це питання потребує швидкого рішення, тому така технологія може бути застосована", – пояснив Кошарук.

Проте наразі є згода на часткове захоронення від депутатів Клюської сільради. Від низки інших сільрад поки що є лише попередня згода після розгляду питання на сходах селян.

Нагадаємо: вночі проти 5 травня 15 фур мертвих тварин, вивезених з Ковельського ветсанзаводу, скинули посеред поля. До речі, проти директора ветсанзаводу вже триває кримінальне провадження за нанесення збитків довкіллю на 1,8 млн грн.

Того ж дня обурені селяни вийшли на протест. Вони перекрили трасу Київ-Варшава, намагаючись привернути увагу влади, яка вже кілька років ігнорувала жахливу ситуацію з ветсанзаводом. Унаслідок блокади на дорозі утворилися кілометрові черги з вантажівок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХІД ЧУМОЮ, АБО ПОЛІТИКА НА СВИНЯЧИХ ТУШКАХ

Надрукувати
мітки:
коментарів