Поділитись:

Українці і поляки разом вшанували пам'ять загиблих під час Волинської трагедії

Середа, 10 травня 2017, 20:00

Біля села Гайове відбулося урочисте зібрання із вшанування вічної пам'яті в часи воєнних лихоліть поляків та українців.

До панахиди-реквієму, яка відбулася 6 травня, долучилися Товариства польської культури на Волині , представники Генерального консульства Республіки Польщі у Луцьку, делегації поляків з міст Хелм та Люблін, учні Хелмської школи. Святу Літургію на польському воєнному кладовищі звершив Його Преосвященство Єпископ Віталій Скомаровський, Ординарій Луцький разом із священниками Луцької дієцезії. Після панахиди представники влади Волинської області та Ківерцівського району поклали вінок до підніжжя хреста, – повідомляє прес-служба Ківерцівської райдержадміністрації.

Біля хреста жертвам-українцям поминальну службу відправив настоятель Свято-Покровського собору м. Ківерці, благочинний Ківерцівського деканату отець Іоан. З польської сторони до молебня долучилися єпископ Віталій Скомаровський, польські консули, а також небайдужі громадяни Республіки Польща, представники преси, місцеві жителі. Після панахиди звучали заклики до любові, взаємоповаги, порозуміння, адже спільна українсько-польська історія сягає сивої давнини, тому було дуже багато гострих кутів і територіальних конфліктів. Насамкінець представники Волинської облдержадміністрації, Ківерцівської райдержадміністрації та Ківерцівської районної ради поклали вінок до хреста українцям. Долучилися до покладання консули республіки Польща.

Голова райдержадміністрації Валерій Ткачук подякував усім присутнім за щиру молитву, толерантність, наголосивши, що жодна зі сторін не зацікавлена у штучному розбурхуванні теми й створенні конфліктних ситуацій, про що свідчить проведений захід.

Довідка:

1943 року на землях довоєнного Волинського воєводства Польщі розгорілася кривава міжетнічна драма, названа згодом Волинською трагедією в Україні та польською Армією Крайовою,натомість у Польщі – Волинською різнею. Тепер це терени Рівненської, Волинської та півночі Тернопільської області.

Відповідні дії польської сторони, розпочаті з кінця літа 1943 року, привели до значних жертв серед українського цивільного населення. Найбільш кривавий епізод українсько-польського конфлікту в середині 20 століття, який багатьма істориками (передусім польськими) виділяється із загальної картини україно-польського збройного конфлікту. Досить часто польські історики трактують ці події виключно як антипольську акцію УПА, а українські акцентують увагу на мотивах, що призвели до проведення УПА цієї акції, а також приділяють значну увагу дій у Армії Крайової проти цивільного українського населення, зокрема на території Польщі.

Надрукувати
мітки:
коментарів