Поділитись:

Луцьким підприємцям роз'яснили, що їх чекає за "тіньове" працевлаштування

Четвер, 04 лютого 2016, 11:49
Луцьким підприємцям роз'яснили, що їх чекає за

Суб'єктам господарювання розповіли, які на них чекають штрафи, якщо на їхніх підприємствах виявлять найманих працівників, з якими не укладено трудовий договір або які отримують зарплату в конвертах.

Причина, через яку поширилось явище виплат заробітних плат в конвертах й неоформлення трудових відносин з найманими працівниками полягає в тому, що в країні було досить високе податкове навантаження на зарплати. Про це розповів начальник відділу податкової інспекції Луцька Ігор Невар на засіданні робочої групи з питань моніторингу заробітної плати найманих працівників суб'єктів господарювання, які діють на території міста, 4 лютого.

Ігор Невар намагався роз'яснити зміни до трудового законодавства й нагадати, що за шляхи уникнення від офіційного працевлаштування передбачена адміністративна і кримінальна вдповідальність.

"Ситуація склалась таким чином, що молодь не переживає за наслідки при неоформленні трудових відносин чи отримання зарплати "в конвертах". На сьогодні здається що це вигідно і працівнику і роботодавцю. Однак коли приходить момент, що треба отримувати пенсійне забезпечення, одразу постає багато питань",- сказав Ігор Невар.

Ігор Невар сказав, що на сьогодні податківцям, завдяки перевіркам, вдалось скоротити випадки неофіційного працевлаштування на суб'єктах господарювання у два рази порівняно з минулим роком.

"Причина такого явища як виплати в конвертах та інше, можливо в тому, що в країні було високе податкове навантаження на заробітну плату. Щоб працівнику виплатити 1700 гривень роботодавець мав витратити 2700", - зауважив Ігор Невар.

Також Невар зазначив, що надалі вони будуть працювати в тому напрямку щоб все ж таки вивести заробітну плату з тіні і спонукати роботодавців виплачувати офіційну заробітну плату і легалізовувати трудові відносини.

Начальник відділу додержання законодавства про працю та інших нормативно-правових актів управління держпраці у Волинській області Наталія Киричук повідомила роботодавцям, що зараз вони повинні повідомляти фіскальну службу по прийняття на роботу працівників. Таким чином під час перевірки варто буде у відділі кадрів підприємства переписати імена працівників і перевірити їхню відповідність та наявність у реєстрі фіскальної служби. Це, за словами Наталії Киричук, значно спростить відслідковування трудового шляху працівника, й, відповідно, не буде порушуватися порядок реєстрації трудового договору.

"За неоформлення трудових відносин встановлено штраф в розмірі 41 тисяча 340 гривень. І якщо працівник доведе, що він працював повний робочий день, а йому обліковували неповний - штраф такий самий", - зауважила Наталія Киричук.

Також, якщо працівник доведе факт, що він працював без укладення трудового договору, то орган, який встановлюватиме рішення по справі, має право визначити зарплату до виплати цьому працівнику, яка відповідатиме середній зарплаті регіону.

Крім того, відтепер органи держпраці матимуть право впроваджувати штрафні санкції без суду, якщо буде виявлено факт, що людина робила більше годин (днів) аніж їй записували.

Наталія Киричук застерегла працедавців від укладання цивільних договорів, які часто пропонують працівникам працедавці, щоб не підписувати трудові договори. Вона зауважила, що в суді цивільний договір може служити додатковим доказом того, що були трудові відносини. Особливо, якщо ці цивільні договори містили назви посад чи там було визначено час виконання роботи, а це вже є елементом трудового договору. Тому представників суб'єктів господарювання попросили не створювати самим собі інциденти і не ухилятись від оформлення трудових відносин з працівниками.

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
14:14
13 квітня 2024
10:00
10 січня 2024
15 листопада 2023
12 вересня 2023
08 вересня 2023
07 серпня 2023
14:27
29 липня 2023
09:07
28 липня 2023
09:34
25 липня 2023