Поділитись:

"Безвіз" для України: головні питання і відповіді

Субота, 13 травня 2017, 12:47

Безвізовий режим України з ЄС, який незабаром почне діяти, передбачає врахування безлічі різноманітних нюансів. Як і більшість бюрократичних процедур, це нововведення викликає в наших співвітчизників чимало запитань.

Найчастіше плутанина виникає із тим, які документи потрібно оформити для безперешкодного перетину кордону, а також які країни все ще не скасували обов'язкових віз для громадян України. VSETUTpl.com пропонує відповіді на найбільш поширені та важливі питання щодо "безвізу".

11 травня 2017 року Рада ЄС офіційно затвердила надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом. Тепер на шляху українців до безвізових подорожей залишилось дві формальності – законодавчий акт повинні підписати президент Європарламенту та посол головуючої в ЄС Мальти, а згодом його опублікують в Офіційному журналі ЄС. Через 20 днів після цього, тобто приблизно 11 червня 2017 року, громадяни України зможуть подорожувати до більшості європейських країн без віз.

Які країни Європи можна буде відвідувати без віз (перелік)?

Після запровадження безвізового режиму з ЄС власники українських закордонних біометричних паспортів зможуть відвідувати 30 європейських країн без обов'язкового оформлення візи. Зокрема, безвізові подорожі з метою туризму, шопінгу, відвідин родини або у справах бізнесу гарантовані українцям у такі країни: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція. Окрім цього, безвізовими стануть також європейські карликові держави (в тому числі, Монако та Ватикан).

Як бачимо, в переліку є країни, що не входять до складу ЄС (Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн), однак вони є частиною шенгенського простору, а отже, автоматично надають право українцям на безвізовий в'їзд. Водночас у списку вказані країни, які не входять до зони Шенген, однак є частиною Європейського Союзу (Хорватія, Румунія, Болгарія та Кіпр), тому також погоджуються на умови "безвізу" для України.

Нагадаємо, що громадяни України вже зараз мають право подорожувати без віз до таких країн Європи, як Туреччина, Македонія, Боснія та Герцоговина, Сербія, Чорногорія і Албанія.

Які країни світу можна буде відвідувати без віз після введення безвізового режиму?

Нещодавно Президент України Петро Порошенко заявив, що з часом, після введення "безвізу", українці зможуть також вільно відвідувати понад 35 країн Латинської Америки та Азії. Зі слів Президента, між ЄС і цими країнами також діє угода про безвізовий режим, а тому ці держави можуть автоматично надати українцям право на безвізові подорожі. Водночас, ця інформація не зовсім відповідає дійсності, вважають texty.org.ua.

"Угоди про скасування візового режиму, за якими ЄС узгодив взаємне скасування віз із низкою держав за межами європейського континенту, не передбачає автоматичного скасування ними віз для третіх держав, в тому числі України", – йдеться у наведеній статті.

Українське МЗС пояснює цю ситуацію так: безвізовий режим з ЄС не передбачатиме скасування віз у неєвропейські держави. Це стане можливим лише в разі успішних переговорів України з даними державами про взаємне скасування віз.

Разом з тим після завершення перехідного періоду та за умови, що Україна не порушуватиме правил "безвізу", відкритими для в'їзду можуть стати так звані заморські території деяких країн ЄС (зокрема, Франції, Нідерландів та Іспанії). Окрім цього, можливий позитивний досвід "безвізу" з ЄС можна буде використовувати як аргумент під час перемовин між нашою державою та США, Канадою чи Великою Британією у справі скасування віз.

В які країни Європи буде потрібна віза після введення безвізового режиму?

Після введення безвізового режиму з ЄС українці все ж будуть змушені відкривати візи для в'їзду на територію Великої Британії та Ірландії, адже ці країни не підпадають під міграційне законодавство ЄС. Так, ще під час вступу до Євросоюзу, ВБ та Ірландія залишили за собою право самостійно визначати візову політику.

Які документи потрібно мати для перетину кордону?

Для перетину кордону в умовах безвізового режиму з Європейським Союзом громадяни України повинні надати такі документи:

  • біометричний закордонний паспорт;
  • підтвердження мети поїздки та місця проживання;

Для тих, хто подорожує у справах бізнесу, підтвердженням може бути запрошення на зустріч; документ про ділові відносини або квиток на подію, яку ви плануєте відвідати. Під час туристичних та приватних подорожей, можна надати бронювання номера в готелі чи запрошення від друзів, зворотній квиток (якщо ви не подорожуєте автомобілем) або поліс цивільної відповідальності (за умови подорожі автівкою).

  • медичне страхування.

Ви також зобов'язані довести, що маєте достатньо коштів на період вашого перебування в межах ЄС. При цьому, кошти можуть бути не лише у формі готівки чи тревел-чеків, але й на кредитній картці. Кожна країна Європи самостійно визначає необхідну суму грошей на один день перебування. В середньому ця сума становить від 50 до 100 євро.

Скільки часу можна буде перебувати в ЄС без візи?

Безвізовий режим дозволятиме вам перебувати на території ЄС до 90 днів впродовж будь-якого періоду у 180 днів. При цьому, ви матимете змогу багаторазового в'їзду в країни ЄС чи зони Шенген. Схоже правило зараз діє для власників шенгенських віз.

Чи потрібно буде одержувати робочу візу для того, щоб працювати в Європі після "безвізу"?

Так, для того, щоб працювати в Європі після підписання "безвізу", українцям і надалі потрібно буде одержувати робочу візу. Віза також знадобиться для довгострокового навчання в Польщі або інших країнах ЄС.

Важливий знати! Бізнес-поїздки і відрядження, оплачувані українським роботодавцем, не вважаються "роботою в ЄС" і є законною підставою для безвізових поїздок.

Чи потрібно буде оформлювати бізнес-візу для подорожей в ЄС у справах бізнесу?

З червня 2017 року для подорожей у справах бізнесу вам більше не потрібно буде оформлювати бізнес-візу. Водночас, віза або ж дозвіл на тимчасове перебування знадобиться тим, хто планує перебувати у зоні Шенген або у країнах ЄС довше ніж 90 днів впродовж півріччя.

Що робити із дійсною візою після введення безвізового режиму?

Якщо у момент, коли безвізовий режим України з Євросоюзом набере чинності, у вас буде дійсна національна або шенгенська візи, ви зможете продовжувати ними користуватись аж до кінця їх терміну.

Чи можна в Україні мати два закордонних паспорти, якщо один із них біометричний?

Так, громадяни України можуть мати два закордонних паспорти, якщо один із них біометричний. Ніхто не може змусити вас виробити біометричний закордонний паспорт - ви можете і надалі використовувати паспорт старого зразка до кінця терміну його дії. Проте, для перетину кордонів з ЄС власникам звичайних паспортів (навіть після введення безвізового режиму) потрібна буде віза.

У підсумку, виділимо три основні правила "безвізу", які повинен пам'ятати кожен українець:

  1. Безвізові подорожі будуть можливими лише для власників біометричного закордонного паспорта.
  2. "Безвіз" надає вам право перебувати в Єврозоні не більше 90 днів впродовж півріччя.
  3. Для того, щоб легально працювати в ЄС та одержувати за це гроші, необхідно оформити робочу візу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛЬСЬКА РОБОЧА ВІЗА: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів