Поділитись:

"Доступні ліки" в Україні – дефіцит

Понеділок, 15 травня 2017, 16:33

Після місяця дії програми "Доступні ліки" уряд збільшив її фінансування на 250 млн грн. Також під час останнього засідання уряду прем'єр констатував: у багатьох регіонах України спостерігається дефіцит ліків, українці їх розкуповують дуже швидко. Серед проблем – довгі черги та мала кількість аптек-учасниць програми.

Про це повідомляє VoxConnector.

Зі слів в.о. Міністра охорони здоров′я Уляни Супрун, за оцінками керівників областей, для успішного функціонування програми орієнтовно потрібно 250 млн грн на рік.

"Отже, загальний бюджет програми на рік збільшено до 750 млн грн. Якщо потрібно буде більше коштів – ми будемо шукати джерела для їх виділення", – зазначила вона.

Також до 1 липня планується проаналізувати номенклатуру ліків і вирішити, розширювати її або звужувати. Обов'язкова умова – для того, щоб можна було закуповувати нові ліки, їх вартість повинна бути у проміжку референтних цін.

"На сьогодні у програмі не беруть участь комбіновані лікарські засоби. Зараз пацієнт повинен брати окремі лікарські засоби, замість одного комбінованого препарату. Ми розглядаємо можливість включення у програму комбінованих лікарських засобів. У червні виробники подаватимуть нам заявки і ми проаналізуємо, за рахунок яких препаратів зможемо розширити список ліків", – зазначила в.о. Міністра охорони здоров′я.

Зі слів Уляни Супрун, на сьогодні проблема нерівномірної вибірки ліків та їх дефіциту – це проблема не міністерства, це проблема регіонів.

"Звертатися до аптек з тим, щоб вони брали участь у програмі, вчасно перераховувати аптекам кошти, стимулюючи їх такими чином розширювати доступність ліків для громадян – це відповідальність місцевих влад. Міністерство не буде ходити з аптеки в аптеку і впрошувати їх брати участь у програмі реімбурсації", – зауважила вона.

Але. на думку Уляни Супрун, скоро все зміниться – великі мережі аптек зрозуміють, що програма успішна, вона діє, і також захочуть взяти у ній участь.

Ще однією проблемою є те, що аптеки повідомляють, що дистриб'ютори привозять їм не усі замовлені ліки, попри те, що замовлені препарати є на складах.

"Така поведінка виробників пов'язана з тим, що ми знизили їхній відсоток надбавок. Їм це не подобається, їм це фінансово не вигідно, але ми переконуємо їх не знижувати обсяги поставок", – розповіла в.о. Міністра охорони здоров′я.

Найбільший попит на сьогодні спостерігається на ліки проти серцево-судинних захворювань, на ліки проти цукрового діабету та бронхіальної астми – він менший.

Надрукувати
мітки:
коментарів