Поділитись:

Дослідили якість води навколо ветсанзаводу в Ковелі

Середа, 17 травня 2017, 09:44
Дослідили якість води навколо ветсанзаводу в Ковелі

Волинським обласним лабораторним центром МОЗ України систематично проводиться дослідження зразків питної води у сільських господарствах, що перебувають у межах санітарно-захисної зони біля Ковельської філії ДП "Укрветсанзавод".

Так, за останньою інформацією центру, досліджено 65 проб питної води в радіусі 430-500 метрів від території ветсанзаводу, у 16,6 % з яких виявлені перевищення гігієнічних нормативів за санітарно-токсикологічними показниками в 1,1-1,6 разів, – повідомляє відділ інформаційної політики ВОДА.

"У цілому в області, у 2016 році, питома вага невідповідних проб колодязної води за мікробіологічними показниками склала 6,1% з досліджених більше 2000 тисячі. За санітарно-хімічними показниками досліджено понад 4000 проб води колодязів, з яких питома вага невідповідних проб становила 23%, в т.ч. 21% за надмірним вмістом нітратів. Загалом в області досліджено понад 700 проб колодязної води, з яких майже 200 не відповідали вимогам, що становить 27%. В той час, у Ковельському районі досліджених 146 проб лише 55 не відповідали гігієнічним нормативам, 46 з цього числа – за надмірним вмістом нітратів (37,7%). Однак це стосувалося сільських населених пунктів району", – зазначено у листі лабораторного центру.

Позатим, однією із основних причин мікробіологічного забруднення джерельних вод централізованого водопостачання нітратами та аміком, фахівці називають недотримання власниками належних санітарних норм та правил при їх облаштуванні та утриманні, що робить воду непридатною до споживання.

"Власникам колодязів, вода яких не відповідала гігієнічним нормативам, фахівцями надані рекомендації щодо заборони вживання води та усунення можливих джерел забруднення", – йдеться у документі.

Окремо проведено дослідження 5 проб ґрунту, 4 проби ставкової води у межах санітарно-захисної зони підприємства, де збудників особливо небезпечних інфекцій (сибірки), природноосередкових хвороб (туляремії, еризіпелоїду, ієрсініозів, лістеріозів) не виявлено.

Тож, фахівці Ковельського міськрайонного відділу ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України" і далі продовжуватимуть моніторинг об'єктів життєдіяльності людини, посилюватимуть епідеміологічний нагляд за станом інфекційної захворюваності населення на прилеглій до підприємства території.

Надрукувати
мітки:
коментарів