Поділитись:

Страшний сон патріота: Росія краща за Україну? (інфографіка)

Понеділок, 22 травня 2017, 20:30

Патріотизм об'єднує 45 мільйонів українців, але одним тільки патріотизмом країну не захистиш. Не можна протистояти Росії, якщо для цього немає грошей: на зброю, обмундирування, зростання економіки, якщо в країні немає іноземного бізнесу, за який би заступилися Європа і США.

BusinessViews підготував неприємну ілюстрацію того, що через кілька років без реальних економічних результатів з одним лише патріотизмом Росія візьме нас голими руками без жодних зусиль.

Щоб оцінити ситуацію, потрібно порівняти економічні можливості двох країн. Росія зважилася воювати з Україною саме тому, що економічно вона сильніша. І Україна зможе реально щось протиставити, коли стане економічно сильною країною.

Порівняємо економіку Росії, яка знаходиться під санкціями і страждає від падіння цін на нафту, і економіку України – без санкцій і прив'язки до нафти.

Російська економіка в 3-4 рази потужніша за українську

Різниця в цифрах залежить від того, як порівнювати. Якщо вважати за ВВП на душу населення, то в 4,5 рази. Номінальний ВВП дає можливість порівнювати силу різних країн, тому що передові технології, зброя, медицина, внески в міжнародні організації мають транскордонний характер.

Щоб порівняти середній рівень життя в країні, краще зважати на ВВП на душу населення, скоригований за паритетом купівельної спроможності.

І найближчим часом ситуація не зміниться, тому що в Росію інвестують більше, ніж в Україну

Абсолютні значення інвестицій у Росії, зрозуміло, більші – бо країна значно більша за нашу. Цікавіше подивитися на відносні показники. Частка інвестицій у ВВП зростає і в України, і у Росії, але РФ серйозно випереджає Україну. Петре Олексійовичу, Володимире Борисовичу, якщо силовики і далі будуть "штормити" бізнес, то країна, яку нам шкода (Україна), не переможе країну, яку нам не шкода (Росія).

Внутрішні інвестори можуть компенсувати відсутність іноземних. І швидше вони зроблять це в РФ, ніж в Україні

Нехай інвестицій у Росії і більше, але можливість отримувати приплив грошей все ж обмежена через санкції. І якщо немає інвестицій ззовні, вкладати гроші в економіку можуть громадяни. Якщо, звичайно, у них є гроші. Графік нижче показує, що можливість для внутрішніх інвестицій у Росії набагато більша, ніж у України.

Запас міцності у Росії більший

Цей же показник – заощадження – показує, як довго протримаються громадяни двох країн в разі кризи. За всіма розкладами виходить, що Україна не витримає першою, якщо в Росії не станеться якийсь надмасштабний "капець" раніше.

У найближчому майбутньому росіяни і надалі будуть багатшими за нас

Невдоволення тим, що український бізнес має справи в Росії, а українці їздять в Росію на заробітки – зрозуміле. Але одна справа – це емоції і патріотизм, інше – економічна реальність, яка здатна переважити над почуттями.

Прогноз МВФ показує, що російська економіка не збирається падати під три чорти, як нам хотілося б. Ми знаємо, що прості росіяни живуть не так добре, як намагається представити їх ТБ, але сухі цифри звітів суворих аналітиків показують неприємну правду: добробут росіян буде приблизно втричі більшим, ніж українців. Тому припинити потік трудових мігрантів може тільки розстріл за перетин кордону.

Ось ще один прогноз, тепер уже в постійних цінах – він виключає інфляцію. І хоч темпи зростання економіки в України в найближчі кілька років будуть великими, але загальний приріст з 2012 по 2022 року буде меншим, ніж у РФ, тому що в України до цього було значне падіння.

Бізнес швидше відкриють в Росії, ніж в Україні

"Як же так – Росія ж під санкціями?" – запитаєш ти. А ми відповімо: "Та невже?"

Якщо Європу дійсно притисне, вона санкції зніме – just business. А шантажувати і підкуповувати Росія вміє, як ніхто інший. І коли це станеться, то ти згадаєш цей графік, який показує місце України і Росії в рейтингу легкості ведення бізнесу. Там, в диктаторсько-олігархічної країні, бізнес вести простіше, ніж у нас після трьох років рішучих реформ.

Порівняй сам умови в Україні та Росії:
- за простотою підключення до систем електропостачання Росія на 30-му місці, Україна – на 130-му;
- за простотою реєстрації власності – Росія на 9-му, Україна – на 63-му.

Росія випереджає нас у захисті інвесторів, в простоті податкової системи ... Є, звичайно, кілька сфер, де Україна займає кращі позиції, але загальний результат не на нашу користь – Україна відстає на 40 позицій. У Росії навіть електронний уряд з'явився раніше, ніж у нас.

Там вигідніше сплачувати податки

Щоб віддати українській державі гроші, якими вона так і не навчилася ефективно розпоряджатися, потрібно витратити в 2 рази більше часу, ніж в Росії. Загальна податкова ставка у нас теж вища. Очевидно, що вигідніше відкривати бізнес в РФ.

Російський експорт майже не помітив санкцій

Начебто в обох країнах впав експорт, але у нас падіння, а у Росії зменшення.

В Україні дефолт за зовнішніми боргами більш ймовірний, ніж в Росії

Обом країнам доводиться брати кредити – це нормальний спосіб покрити дефіцит бюджету. Проблеми починаються тоді, коли країна не може повернути гроші, тому що доходи не дозволяють цього зробити. І якщо подивитися на те, в якій країні найімовірніше настане дефолт, то це якраз Україна – російська боргова політика зваженіша від української.

Зарплати і пенсії там вищі

Люди, не обтяжені почуттям патріотизму, швидше за все оберуть Росію, а не Україну.

Рівень безробіття в Росії нижчий

Безробітні – це група ризику, люди, які добре піддаються пропаганді, тому що часто звинувачують в своїх проблемах владу.

Російська економіка більш інноваційна

Зростання економіки сильно пов'язане з розвитком технологій. Один із способів зрозуміти, як вони розвиваються, – порахувати кількість патентів на винаходи. Це не ідеальний спосіб, тому що в цей список входять і патенти на високотехнологічні пристрої, і на нові моделі вішаків. Але якщо його застосувати, то вийде, що в РФ майже в 9 разів більше патентів.

Ще один спосіб – порівняти місце в відповідних міжнародних рейтингах. Тоді стане зрозуміло, що російська економіка більш інноваційна і конкурентоспроможна.

Україна витрачає в півтори рази більше енергії, ніж Росія

Для України особливо важливо, скільки енергії ми витрачаємо, тому що наша країна імпортує газ, нам важливо його економити. І нехай очікувати від ЄС газових воєн не варто, але фактично це газ російського походження, і Росія намагається активно впливати на європейські країни, щоб знизити для них важливість України.

Росіяни довіряють рублю більше, ніж українці гривні

Це стане зрозуміло, якщо порівняти кількість депозитів у доларах.

І це при тому, що курс рубля в останні кілька років впав, нехай і не так сильно, як гривні, але дуже серйозно. Яке це має значення? А таке, що це один з індикаторів довіри громадян до держави, в якій вони живуть, показник того, наскільки вони готові підтримувати свою економіку.

У Росії неймовірні можливості атакувати Україну на цифровому полі

Війна з Росією – вона не тільки на полях Донбасу, а й в інформаційному просторі, і в цифровій сфері. За даними Міноборони, за останні 3 роки Росія здійснила 7 000 кібератак проти України.

Хоч в Україні круто розвинена IT-галузь, але в Росії краще. Тому потенціал Росії в кібератаках на Україну більший.

У рейтингу Hacker Rank, який складено за результатами змагання півтора мільйона програмістів, Росія займає кращі позиції.

І поки в Росії розвиваються айтішники, а Україні проходять обшуки в IT-компаніях. Коли айтішників штормить СБУ – це те ж саме, як якщо б СБУ перекрила вентиль на газовій трубі з Європи в Україну.

Чому тобі не сподобалася ця стаття?

Ти, можливо, вважаєш, що автори – група ватників або ФСБшних тролів. І так реакція зрозуміла – тобі неприємно усвідомлювати, що навіть в Росії ситуація краща.

У нашої влади три роки тому були круті плани, але вона їх відклала. А навіть ворожа нам Росія піднімає свою економіку, наприклад, кредитує агрокомплекс, спрощує умови для інвесторів – це і є патріотизм. Ти три роки патріотично чекав, що економіка Росії впаде, але російська економіка тільки похитнулася, а не померла – навіть під санкціями і двократним падінням цін на нафту. І її зростання буде більшим, ніж у України.

Досить читати статті про те, як розвалиться Росія. Для українців зараз важливіше стежити за власними неробами в Раді, які днями відмовилися навіть включити закони про медреформу до порядку денного і провалили голосування про обговорення ринку землі – зате прийшли на роботу у вишиванках. До виборів залишилося всього 2 роки – краще перечитай, як партії виконують свої обіцянки і вже визначайся з тим, за кого будеш голосувати. І пам'ятай, що патріотизмом люблять прикриватися ті, хто патріотом не є. Ще в 1775 році англійський літературний критик Семюел Джонсон говорив про таких людей: "Патріотизм – останній притулок негідників".

Прийшов час відкласти 3D-окуляри патріотизму і розглянути розпливчасті контури української економіки. І запитати себе: а чому наша економіка зростає так повільно?

Надрукувати
мітки:
коментарів