Поділитись:

Через недолугі реформи в енергетиці українці змушені платити більше

Середа, 24 травня 2017, 18:31
Через недолугі реформи в енергетиці українці змушені платити більше

В Україні оптова ринкова ціна (ОРЦ) електроенергії вже давно вища, аніж у сусідів-європейців.

Ця оптова ціна електроенергії включає так звані дотаційні сертифікати, тобто те, що бізнес і бюджетні установи доплачують, щоб був нижчий тариф у населення (перехресне субсидування). Про це у Facebook пише експерт у галузі енергетики Андрій Герус.

Кінцева ціна для споживача = середня ціна виробників (СЦВ) + дотаційні сертифікати (ДС) + тарифи на передачу (ТП), – пояснив він.

У 2016 році дотаційні сертифікати становили 45,5 млрд грн.

"Дотаційні сертифікати у складі ОРЦ є нерівномірними протягом доби: вдень - вищі, вночі - менші. Це робить загальну ціну е/е вдень дорожчою, вночі дешевшою – наближає внутрідобовий графік ціни е/е до фізичного графіку попит-пропозиція е/е. Це є правильно – нижчий попит – нижча ціна і навпаки. Також стимулює перенесення споживання у ніч, тобто збільшує виробіток Енергоатому, тариф якого найнижчий (48 коп.). А більше дешевої е/е - нижча середня ціна – нижчий тариф для споживача", – пише Герус.

Так звана реформа полягає у тому, щоб дотаційні сертифікати винести із ОРЦ і додати їх до тарифу на передачу. Тобто формула кінцевого тарифу була (СЦВ+ДС)+ТП, і радикально змінилася на СЦВ+(ТП+ДС).

Експер пояснив, у чому суть таких змін і хто від цього виграє:

1. Популізм і піар. Перехресне субсидування треба ліквідовувати по-чесному, для цього і було задумано 5 етапів підвищення тарифів для населення. Але після таких косметичних перекидок дотсертифікатів можна буде сказати, що наша оптова ціна е/е нижча, аніж у Європі (бо дотаційні сертифікати переносяться у тарифи на передачу). Звісно, для кінцевого споживача нічого нижчим не стане.

2. Експортери. Відповідно до закону, експортери е/е купують її за оптовою ціною, а тепер вона не міститиме дотаційних сертифікатів, тобто стане на 20% нижчою. Маржа виросте, тепер хороший заробіток буде не тільки на вугіллі, але і на поставках е/е. Експорт і в Європу, і в Молдову здійснює компанія ДТЕК (акціонер – Р.Л. Ахметов).

2. Виробники, що виробляють е/е вдень, а це теплова генерація. Перенесення дотсертифікатів у тариф на передачу, найімовірніше, згладить ціну протягом доби – тобто зробить е/е вночі дорожчою, а вдень дешевшою. Отже, для споживачів падає стимул споживати вночі. Будуть більше споживати вдень е/е, яка більше виробляється тепловою генерацією, де нам повторюють, що у нас ДЕФІЦИТ вугілля.

75 % теплової генерації належить компанії ДТЕК (акціонер – Р.Л. Ахметов)

Також Андрій Герус пояснив, кому стане гірше від змін:

1. Енергоатом. Коли попит переходить з ночі (база) на день, то Енергоатом зменшує своє виробництво.

2. Споживачам усім. Менше дешевого Енергоатому – вища середня ціна, а отже, і тарифи для кінцевого споживача.

3. Споживачам непобутовим (бізнес, бюджет). Якщо експортер тепер не сплачуватиме дотсертифікати, то за них доплачуватимуть усі інші непобутові споживачі, отже це додатковий ріст тарифів для них.

4. Споживачам, які переносили споживання у ніч. Держава декларувала, що потрібно згладити графік споживання, більше споживати вночі. Підприємства інвестували, перенастроювали технологічний процес, щоб максимально працювати вночі. Тепер несподіваний розврот – стає дорожча е/е вночі. Яка стабільність регуляторної політики? Як інвестувати у таких умовах?

5. Постачальники за нерегульованим тарифом. Вони створювали конкуренцію у частині поставок монополістам-обленерго. Але їх бізнес є тоді, коли різні ціни всередині доби, залежно від попиту-пропозиції. Урівнялівка ціни зменшує конкуренцію у частині поставок.

"Отже, декларації ми чуємо завжди гарні – ліквідація перехресного споживання, рівні правила гри, стимулювання нічного споживання, стимулювання конкуренції. Але фактичні рішення – абсолютна протилежність", – завершив Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів