Поділитись:

Спрогнозували, що буде з гривнею наприкінці літа

Четвер, 25 травня 2017, 14:00

З перемінним успіхом гривня зміцнюється вже майже півроку. В останні півтора місяці Національний банк навіть виходив на міжбанк і купував валюту.

Тобто регулятор використовує період зміцнення для того, щоб поповнити свої резерви валютою, – пояснив для VoxConnector керівник відділу по роботі з борговими інструментами інвестиційної компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.

Із його слів, із січня до початку весни курс гривні був під впливом цілої низки негативних факторів. Почалося все з того, що у кінці минулого року Кабмін провів видатки держбюджету в особливо великих розмірах, що спричинило тиск на національну валюту на початку року. У січні курс підскочив до 29 грн/долар. Після цього гривня почала зміцнюватись.

Другим негативним фактором впливу стала блокада товарообороту – спочатку активістами, а потім на офіційному рівні – із зоною АТО. Нацбанк заявив про втрати валютної виручки на рівні 2 млрд доларів, що тримало курс нацвалюти на досить високому рівні.

Одразу ж після цього сталась третя негативна подія – МВФ відклав розгляд питання на засіданні ради директорів про виділення Україні траншу у розмірі 1 млрд доларів на невідомий термін. Це також не пішло на користь курсу гривні.

Потім ефект блокади на економіку було прораховано, МВФ виділив транш. З березня гривня стабільно зміцнюється. Період негативних факторів впливу змінився періодом позитивних.

Зараз ми увійшли у фазу літнього затишшя. В останні роки гривня традиційно зміцнюється влітку під впливом низької ділової активності та низького рівня імпорту енергоносіїв.

Восени можливі валютні коливання. На початок 2018 року курс може сягнути меж 27,5-28 грн/долл. Допоки в Україну не почнеться притік реальних інвестицій, допоки ми не повернемося на зовнішні ринки запозичень, період поступового зміцнення гривні буде завжди змінюватися періодом плавної девальвації.

Надрукувати
мітки:
коментарів