Поділитись:

Нацбанк знизив облікову ставку

П'ятниця, 26 травня 2017, 09:05
Нацбанк знизив облікову ставку

Національний банк України знизив облікову ставку до 12,5 % річних з 26 травня 2017 року.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

У квітні 2017 року споживча інфляція очікувано уповільнилася до 12,2 % у річному вимірі. Це відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу ефекту статистичної бази (суттєве зростання тарифів на природний газ у квітні 2016 року вплинуло на базу порівняння поточного року).

Такий рівень інфляції у квітні виявився нижчим за прогнози Національного банку, опублікованого в квітневому Інфляційному звіті, що передбачає уповільнення інфляції до 9,1 % на кінець поточного року. Це насамперед пояснюється слабшим, ніж очікувалося, тиском фундаментальних факторів.

Як зазначається у повідомленні, у квітні тривало зміцнення курсу гривні відносно долара США завдяки суттєвим валютним надходженням від сільськогосподарського експорту. Пропозиція валюти з боку експортерів металургійної продукції також залишалася значною, попри ситуацію у Донецькій та Луганській областях. Водночас населення продовжувало активно продавати валюту на готівковому ринку – з початку року чиста купівля валюти банками сягнула 982 млн доларів США.

Стабільна ситуація на фінансовому ринку призвела до поліпшення інфляційних очікувань. Як наслідок, базова інфляція у квітні залишилася незмінною на рівні 6,3 %, тоді як Нацбанк очікував на її незначне прискорення.

Відповідно до прогнозу, інфляція уповільниться до 9,1 % на кінець 2017 року та до 6,0 % на кінець 2018 року.

Основним ризиком для досягнення цільових показників інфляції у 2017-2018 роках наразі є відхід від проведення виваженої фіскальної політики. Зокрема, більш суттєве підвищення соціальних стандартів та заробітних плат, ніж це узгоджується з досягненням цілей з інфляції.

Так, Національний банк вважає проведення пенсійної реформи життєво необхідним кроком для забезпечення стійкості державних фінансів і, відтак, цінової стабільності у довгостроковій перспективі. Проте у короткостроковій перспективі різке підвищення пенсійних виплат може призвести до зростання споживчого попиту. Це, в свою чергу, може змусити Національний банк скоригувати свою політику для нівелювання короткострокових наслідків такого зростання на цінову динаміку.

У подальшому в цьому році Національний банк може продовжити пом'якшення монетарної політики, але тільки у випадку стійкого зниження окреслених ризиків.

Швидкість і ступінь ймовірного подальшого зниження облікової ставки будуть залежати від оцінки середньострокових ризиків для досягнення цілей інфляції як у 2017 році, так і, головне, вже у 2018 році. Очікується, що загалом за результатами 2017 року, на початку якого облікова ставка перебувала на рівні 14 % річних, масштаб її зниження буде набагато меншим порівняно з 2016 роком, протягом якого ставка знизилася на 8 п.п.

Зниження облікової ставки до 12,5 % затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 25 травня 2017 року №318-рш "Про розмір облікової ставки".

Надрукувати
мітки:
коментарів