Поділитись:

В Україні знову можуть зрости тарифи на газ

П'ятниця, 26 травня 2017, 17:04

Робоча група за участю депутатів готує проект закону про платне використання газорозподільчих мереж облгазами.

Про це під час години запитань до Уряду сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, – повідомляє Укрінформ.

"Зміна до закону дозволить заборонити безоплатне використання мереж, зараз робоча група з депутатами працює над цим. Потрібна підтримка українського закону, щоб це проголосувати", – зазначив Гройсман.

Він висловив думку, що користування мережами облгазами має відбуватися на платній основі, що компанії мають інвестувати у безпеку майна, але це не повинно призвести до здорожчання послуг із транспортування і розподілення газу.

"Ці три мети ми ставимо перед собою", – додав Гройсман.

Таку ідею розкритикував експрер з питань енергетики Андрій Герус. Він пояснив, що облгази – тарифні компанії. Працюють за принципом "затрати +".

"Тобто тариф відповідно до і здорового глузду, і чинного законодавства має покривати затрати необхідні для здійснення операційної діяльності. Якщо такі затрати зростають (на величину плати за використання газових мереж), то зростає і тариф. Тобто ця плата піде у збільшення тарифу кінцевому споживачу", – написав експерт у Facebook.

З його слів, частину газових мереж збудували самі люди, вклавшись своїми грошима, частину – місцеві бюджети, частину – державний бюджет чи "Нафтогаз". Десь збудували забудовники і заклали у вартість нерухомості.

"Якій міфічній державі мають платити за вкладений капітал мешканці сіл та міст, якщо вони збудували газові мережі або за свої власні гроші, або за кошти місцевого бюджету?" – обурюється Герус.

Експерт вважає, що в результаті такого платежу утвориться "масштабний потічок", на якому сидітиме декілька чиновників.

"У наших реаліях краще менше потоків і менше чиновників на них. Враховуючи проблеми у інших сферах, для вирішення яких потрібне підняття тарифів, я би дуже і дуже виважено підходив до таких поверхневих рішень, які у підсумку призводять до росту тарифів", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів