Поділитись:

Волинські митники перемогли на спартакіаді серед держслужбовців

П'ятниця, 02 червня 2017, 13:36
Волинські митники перемогли на спартакіаді серед держслужбовців

Команда Волинської митниці ДФС здобула перемогу у змаганнях з шахів на Х обласній спартакіаді серед державних службовців.

Усього в турнірі змагалися чотири команди: представники Волинської митниці ДФС, Головного управління статистики у Волинській області, Волинського регіонального відділення Фонду державного майна України, Управління з питань освіти, науки та молоді Волинської ОДА.

Волинські митники перемогли на спартакіаді серед держслужбовців

Волинську митницю представили Анна Швая та Іван Урупа. Для Івана це вже не перша перемога у подібних турнірах. Він поділився тим, як йому це вдається та розповів про робочі моменти на митниці.

– Іване, чому саме ви увійшли до складу команди Волинської митниці ДФС?

Я родом із Чернігова. 10 років займався шахами, здобув звання кандидата у майстри спорту. А оскільки віднедавна працюю інспектором на Волинській митниці, відстоюю її честь у різних спортивних турнірах. Так, у квітні представляв Волинську область у Першому чемпіонаті України з шахів та шашок серед учасників бойових дій. У цьому турнірі брали участь учасники з восьми областей. Суперники були достойними: п'ятеро – кандидати у майстри спорту. Попри те, що був хворий і мав температуру 39,4, із цих змагань на Волинь я повіз "бронзу".

До цього, у листопаді, у складі команди Волинської митниці ДФС брав участь "Динаміаді", у турнірі з шахів серед працівників правоохоронних органів. За правилами змагань, команда мала складатися із двох чоловіків та однієї жінки. Однак жінки у нашій команді не було, тож кожне очко було на вагу золота. І в результаті ми обіграли усіх суперників і посіли перше командне місце! Зараз готуємося відстоювати честь Волинської митниці на всеукраїнському етапі змагань.

Ви брали участь у чемпіонаті з шахів серед учасників бойових дій, отже, були учасником АТО?

Так. Під час першої хвилі мобілізації мені прийшла повістка. Це був 2014 рік: Янукович втік, Крим втратили, у східних областях наростало хвилювання… Не йти служити – навіть такої думки не було. Знаю хлопців, які працювали за кордоном, коли їм прийшли повістки. Вони все покинули, повернулися в Україну і пішли служити. Із моєї зенітно-ракетної батареї із 33 осіб у зону активних бойових дій поїхали одинадцятеро. З них четверо офіцерів, зокрема я, старшина і шестеро солдатів. Решта у зону АТО їхати відмовилася. Я тоді переконав трьох. Казав, що від смерті не втечеш. Якщо судилося померти, можна попасти під колеса авто. Якщо поїдеш і там помреш, значить, так судилося. А якщо виживеш – повернешся героєм.

Волинські митники перемогли на спартакіаді серед держслужбовців

А як зустріли вас колеги, коли ви повернулися з АТО?

Доки служив, на роботі мене звільнили (на той час працював у Чернігівській митниці). Тоді ще не було закону, який гарантує мобілізованим збереження робочого місця. Але невдовзі закон набув чинності і мене поновили на роботі.

А на Волинь привело бажання побачити, як працюють на західному кордоні України. Я раніше працював на Закарпатті, на Вінниччині, у Чернігові та Запоріжжі, і вже незабаром рік, як працюю на Волинській митниці ДФС. Як працюється? Наполегливо, не покладаючи рук.

І попри це, мабуть, часом доводиться чути негатив про митників?

У суспільстві помалу змінюється ставлення до митної служби. Проте досі можна почути про корупцію на митниці. "Вимагають, вимагають, вимагають…" А коли поспілкуєшся з людиною, з'ясовується, що це не митники вимагають. Окрім митників, на кордоні працює маса служб. Перетинаючи кордон, пасажири зазвичай сидять у транспорті і не мають поняття, що крім митної і прикордонної служби, митницю контролює і Міжрегіональна митниця, і СБУ, і Військова прокуратура і багато інших. А раптом десь щось не так, хто винен – митник. Треба ж спершу розібратися. Навіть Петро Порошенко, коли приїздив на Волинь, сказав, що на пунктах пропуску має працювати тільки прикордонна і митна служба.

Волинські митники перемогли на спартакіаді серед держслужбовців

Ще одна проблема, в якій завжди звинувачують митницю, це черга на Ягодині. Так, іноді є затримки з польської сторони, яка пригальмовує перетин кордону. Але до чого тут українська митниця? Вона чергу не контролює. Перед митним постом "Ягодин" поставили поліцейських, і саме вони регулюють чергу.

Із таких стереотипів, через те, що люди не знають, що і як працює, у суспільстві формується хибна думка про митну службу. Тому вкрай важливо підвищувати імідж митниці. І добре, що нинішній керівник Волинської митниці Віктор Кривіцький розуміє це і сприяє. Зокрема, підтримує та заохочує участь у різноманітних спортивних змаганнях. А ми обома руками "за".

Надрукувати
мітки:
коментарів