Поділитись:

Трійця 2017: традиції та звичаї

Неділя, 04 червня 2017, 08:37

Сьогодні, 4 червня, українці відзначатимуть Святу Трійцю. Вона припадає на 50-й день після Великодня.

Як провести цей день, чого не можна робити і чим варто займатися зібрала Gazeta.ua.

Що означає це свято

В цей день на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме Трійця вважається днем народження Церкви. Тиждень після неї називається "Зеленими святами".


Усі православні храми у цей день прикрашені гілками берези, бузку, клену – вони символізують оновлення душі. Після Божественної літургії на свято Трійці у храмах здійснюється особлива служба з читанням уклінних молитов: священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських вратах, лицем до віруючих, прихожани при цьому також встають на коліна, вперше після Великодня.

Вважається, що саме на Трійцю на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух. Він і символізує триєдність Бога

Вважається, що саме на Трійцю на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа, зійшов Святий Дух. Він і символізує триєдність Бога

Підготовка до дня Трійці

Напередодні свята треба навести порядок у будинку та у дворі. Після генерального прибирання, з давніх часів, дівчата прикрашали будинок зеленню. Для цього беруть гілки дерев, пахучі трави і ароматні квіти. Найчастіше використовують гілки горобини, берези, клена, м'яту, мелісу. Вважається, що рослини символізують достаток, хороший урожай, здоров'я, тривалість життя, а також захищають дім від злих сил.

Народні звичаї і ворожіння

Із Трійцею пов'язано багато народних звичаїв, прикмет і ритуалів. Так, наприклад, трави і квіти після освячення в церкві вважаються цілющими, тому з них заварюють чай.

Роса, що випала в Трійцю, вважається дуже корисною для здоров'я і краси. Дівчатам радять нею вмиватися, щоб зберегти свою молодість і красу.
Трійця вважається кращим часом для сватання.

Якщо посваталися на Трійцю, а одружилися на Покрову, то це є запорукою дружної, щасливої і міцної родини.

За народними повір'ями разом за Зеленими святками йшов русальний тиждень. Це час ворожінь, якими в основному захоплювалися дівчата. Вони плели і пускали на воду віночки. Якщо віночки, пущені по воді, сходяться, значить, дівчину в цьому році посватають. Якщо віночок повернеться до берега - просидить ще рік в дівках. А якщо віночок зовсім потоне, то нескоро дівчина вийде заміж. Якщо рівно пливе вінок - і життя складеться розмірено і гладко. Якщо вінок гойдається на хвилях або паморочиться, значить і життя буде бурхливим, неспокійним. Якщо вінок швидко зник з очей - вийти заміж їй в далеких краях.

В Трійцю дівчата ворожили ще на зозулі. Запитували у птаха, чи довго їм ще кувати в батьківському домі. І зозуля рахувала, стільки років їм чекати сватів.

Також на Трійцю для збереження сімейного щастя готували особливу яєчню. Для цього брали для неї 2 яйця, знесених куркою в четвер, що символізували подружню пару. Жарячи блюдо на круглій сковороді, господиня наговорює на нього молитву.

Дівчата на Трійцю плели вінки і ворожили на них

Заборони дня

Не можна прибирати будинок, прати, різати.
Не варто призначати весілля на цей день. Але можна говорити про нього.
Ні в якому разі не проводити ніякі земляні роботи .
Не варто відвідувати кладовище. Свято вважається настільки світлим і радісним, що в сам день Трійці не прийнято особливо поминати померли.
Радять не гуляти біля води і не купатися у відкритих водоймах. Існує повір'я, що на Трійцю не обходиться без потопельника. Здавна казали, що "русалки заберуть до себе".
Не потрібно говорити про погане, злитися і заздрити.
Не можна рубати дерева, ламати гілки, колоти дрова.

Надрукувати
мітки:
коментарів