Поділитись:

"Нафтогаз" VS "Газпром": чого чекати далі

Вівторок, 06 червня 2017, 14:35

Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма 31 травня виніс рішення за першим позовом "Нафтогаз України" проти "Газпрому". Українська сторона на всіх рівнях заявила про перемогу.

Як зауважує експерт Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Карел Хірман, спираючись на оприлюднену Нафтогазом інформацію, на користь української сторони говорить, перш за все, скасування правила "take or pay" (бери або плати). Підписання договору за цим правилом передбачає, що постачальник бере на себе зобов′язання в будь-якому випадку оплатити обсяги газу, зазначені в угоді, не залежно від того, скільки він отримав насправді.

На сьогодні ще не всі подробиці судового вердикту відомі. До кінця червня Арбітраж надішле деталізоване пояснення свого рішення щодо торгового контракту, головні пункти якого були вже оголошені.

Згідно з рішенням Арбітражу, формула ціни на газ має бути переглянута з 2014 року. Те, як саме буде переглянута ціна, – скоріш за все, буде частиною деталізованого пояснення, яке арбітраж має надіслати і обґрунтувати обом сторонам.

На думку експерта, рішення про розрахунок вартості газу на основі ринкових цін з 2014 року пов′язане з тим, що саме з цього року Україна почала закупівлю газу в великих обсягах з газових хабів (торгових майданчиків) ЄС (Німеччина, virtual point Словаччина) – завдяки технічному відкриттю резервного газопроводу зі Словаччини.

Це разом із меншими сполученнями з Польщі та Угорщини створило реальні технічні передумови для такої закупівлі. Українська сторона отримала таку технічну пропозицію від Словаччини ще в 2012 році, але довго не погоджувалася з ним і не була готова нею скористатись.

Тому виглядає так, що Арбітраж з цих причин не прийняв вимогу Нафтогазу переглянути ціну за ринковими умовами з 2011 року.

Точне визначення взаємних розрахунків буде зроблено на основі детального пояснення Арбітражу. Карел Хірман вважає, що за основу розрахунків будуть прийняті ціни європейських хабів. Арбітраж також може зобов'язати обидві сторони провести цей розрахунок взаємним договором.

Окрім того, Арбітраж має прийняти рішення щодо транзитного контракту. Судовий позов за ним стосується перегляду транзитних тарифів на газ до європейського рівня.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів