Поділитись:

Небезпечні відходи і їх утилізація: затвердили Національну стратегію (інфографіка)

Четвер, 08 червня 2017, 18:18
Небезпечні відходи і їх утилізація: затвердили Національну стратегію (інфографіка)

На засіданні керівного комітету з підготовки Національної стратегії поводження з відходами представлено остаточну редакцію Національної стратегії, над якою майже рік працювали три міністерства за підтримки GIZ та ЄБРР.

8 червня міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив, що комітет погодив фінальну версію Національної стратегії поводження з відходами. "Слово і Діло" розібралося, які небезпечні відходи накопичуються в країні і як регулюється діяльність з їх переробки та утилізації.

Загалом в Україні накопичилося близько 36 мільярдів тонн різних відходів, причому близько 1,6 мільярда тонн – це відходи, що становлять небезпеку для людей чи довкілля. На думку експертів, обсяг ринку переробки й утилізації небезпечних відходів в Україні становить близько 10 мільярдів гривень.

До них належить значна частина побутових відходів: зокрема, батарейки, акумулятори і ртутні лампи, а також хімічні та біологічні відходи.

Щороку зі сміттям у землю потрапляє близько 260 тонн сполук марганцю, півтонни ртуті і чверть тонни кадмію.

Близько половини всіх отруйних речовин з побутових відходів містяться в звичайних батарейках: заводи з їх переробки є в Дніпрі, Львові та Білій Церкві під Києвом.

Небезпечні відходи і їх утилізація: затвердили Національну стратегію (інфографіка)

Всього ж станом на кінець 2016 року в Україні утилізацією та переробкою небезпечних відходів займалися близько трьохсот підприємств, причому за рік 45 підприємств втратили ліцензії Мінекології.

Зараз основними документами, які регулюють господарську діяльність у сфері поводження з відходами, є ухвалений 1998 року закон "Про відходи" і постанова Кабміну про ліцензування діяльності з поводження з небезпечними відходами від 13 липня 2016 року.

Ліцензуванню підлягає увесь спектр робіт з небезпечними відходами – від збору до переробки, утилізації і захоронення.

Для отримання ліцензії необхідні, зокрема, документи про наявність відповідної матеріально-технічної бази, наявність плану ліквідації аварії на об'єкті, список небезпечних речовин, з якими планує працювати підприємство, і технологічний регламент.

Небезпечні відходи і їх утилізація: затвердили Національну стратегію (інфографіка)

Сьогодні ж комітет з підготовки Національної стратегії поводження з відходами представив нову остаточну редакцію Національної стратегії.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
10 квітня 2024
09 березня 2024
15 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
18 січня 2024