Поділитись:

На Волині почастішали випадки сказу у тварин

П'ятниця, 09 червня 2017, 14:20
На Волині почастішали випадки сказу у тварин

Упродовж травня на Волині підтвердили сказ у 18 тварин, причому 11 тварин (61 %) – це коти і собаки, з якими є ризик контакту на вулицях міста. З приводу укусів тваринами у травні лише у м. Луцьку та Луцькому районі за медичною допомогою звернулась 61 особа, з яких третина – діти.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

З настанням канікул діти більшу частину вільного часу проводять на природі: у парках, скверах, дворі будинку. В такій ситуації є небезпека контакту дитини з різними тваринами, в т.ч. хворими на сказ.

В Україні щорічно реєструються поодинокі випадки сказу серед людей. На Волині у 2014 році зареєстровано сказ у дитини після її контакту з невідомою собакою.

За даними лабораторії ветеринарної медицини в області за неповних 6 місяців 2017 року сказ у тварин підтверджено у 29 випадках, з яких 14 (48 %) – становлять лиси, 7 (24 %) – собаки та 8 (28 %) коти.

Лише у травні цього року сказ на Волині підтверджено у 18 тварин, причому 11 тварин (61 %) – це коти і собаки. З приводу укусів тваринами протягом травня лише у м. Луцьку та Луцькому районі за медичною звернулась 61 особа, з яких третину становлять діти.

Аби вберегтись від небезпечної хвороби, фахівці ДУ "Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України" радять навчити дітей, які входять до основної групи ризику, правилам поведінки у дворі: не контактувати з невідомими (особливо безпритульними) тваринами та пояснювати небезпеку контактів з такими тваринами.

Якщо Вас все ж покусала (або обслинила) тварина, особливо бездомна, — негайно промити місце укусу проточною водою з милом, обробити краї рани спиртовим разчином йоду, накласти пов'язку та відразу звернутись до лікувального закладу за місцем проживання.

В разі призначення профілактичного лікування — суворо дотримуватись рекомендацій лікарів щодо термінів імунізації та дотримання відповідного режиму в процесі лікування.

ДОВІДКОВО:

Сказ є небезпечною хворобою, спільною для людей і тварин, з раньовим механізмом передачі та ураженням центральної нервової системи, поширений на всіх континентах і завжди завершується смертю хворого.

Хворі на сказ тварини завжди поводяться неадекватно, постійно виділяють вірус із слиною за 10 днів до клінічних проявів та впродовж усього періоду хвороби. У людини інкубаційний період може тривати місяцями (від 30 до 100 днів і більше). Вірус сказу передається через укус (або при обслинені шкіри) хворою твариною

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
13:25
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024