Поділитись:

У Нацбанку пояснили зростання цін в Україні

Неділя, 11 червня 2017, 15:15
У Нацбанку пояснили зростання цін в Україні

Фактична інфляція як у місячному вимірі, так і в річному виявилася вище прогнозу Національного банку.

Це пояснюється насамперед вищими темпами зростання цін на сирі продукти та посиленням впливу адміністративних факторів. Водночас тиск фундаментальних факторів був слабшим за очікуваний, – пише "Новое время" з посиланням на дані НБУ.

Як зазначили в Нацбанку, базова інфляція у травні несподівано зросла і склала 6,5 % р/р (у місячному вимірі склала 0,3). Прискорення базової інфляції сталося через дії вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти та подальше відображення в цінах збільшення витрат. Зокрема, в травні прискорилося зростання вартості м'ясних виробів, сирів, послуг установ відпочинку і культури, ресторанів та готелів тощо.

Крім того, зростання цін на сирі продовольчі товари продовжив прискорюватися до 13,8 % р/р (за місяць ціни зросли на 4,7 %). В цілому подорожчання цих товарів було очікуваним, проте темпи зростання цін на них перевищили прогнози НБУ. Насамперед, тривало прискорення росту цін на м'ясо і молоко в річному вимірі за найвищі світові ціни та інтенсивний експорт.

Також зростання цін і тарифів, які регулюються адміністративно, прискорилося до 28,1 % р/р (за місяць зросли на 11,4 %). Це насамперед відображало підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення з 12 травня, відзначає НБУ. Крім того, в травні суттєво прискорилося зростання цін на тютюнові вироби (до 40,8 % р/р) у зв'язку з проблемами з дистрибуцією.

Ціни на паливо сповільнили зростання до 15,7 % р/р (збільшилися на 0,9% м/м) на тлі високої бази порівняння. Це відповідало оцінками НБУ.

Надрукувати
мітки:
коментарів