Поділитись:

У Кракові з'являться двомовні польсько-українські класи

Понеділок, 19 червня 2017, 18:55

У краківських школах швидкими темпами збільшується кількість українських дітей. Влада міста планує створити для учнів з України двомовні класи, а також організувати навчання рідної мови, традицій і культури України.

Про це повідомляє "Монітор Інфо", посилаючись на Gazeta Wyborcza.

Із проханням запровадити такі уроки Генеральний консул України у Кракові.

"У Львові в нас є дві школи, у яких всі предмети викладають польською. Це звичайні державні школи. Тим часом у Кракові немає поки що навіть одного класу, в якому українські діти могли би навчатися своєї рідної мови", – говорить Олег Мандюк, Генеральний консул України у Кракові.

Консул хоче, щоб у краківських школах з'явилася можливість вивчати українською мовою три дисципліни: всесвітню історію, географію та українську мову, що допомогло б учням з України зберегти свою національну ідентичність.

Приїхали на роботу

За підрахунками консульства, у Кракові зараз проживає 60-70 тисяч українців.

"Це не біженці, вони, як правило, приїхали сюди на роботу. Вони сплачують податки, відрахування у пенсійний фонд, орендують чи купують житло, роблять покупки. Часто вони хочуть залишитися тут на постійне проживання. А їхні діти ходять у Кракові до школи. Всього це близько 1,6 тисячі українських учнів", – зазначив консул.

Він додав, що українські діти дуже швидко асимілюються у класах, через кілька місяців вони вільно розмовляють польською. І загальна школа, і ліцей безкоштовні. Натомість за подальше навчання треба платити.

Олег Мандюк вважає, що, попри таку велику кількість українських учнів, у краківських школах вони не мають шансів отримати знання про свою рідну країну. І пояснює, що двомовні класи вже були створені у Перемишлі та Легніці.

"Програми предметів з українською мовою навчання були розроблені міністерствами освіти в обох країнах", – говорить консул.

Зелене світло від магістрату

Що на це краківський магістрат?

"Ми даємо зелене світло, – запевняє Анна Корфель-Ясінська, директор відділу освіти Міської ради Кракова. – Ми вже давно думали про те, як відкрити себе дітям іноземців. У гімназії № 2 був створений багатокультурний клас. Також ми відкриті для класів з додатковим навчанням української мови".

Відділ освіти хоче, щоб вже у вересні цього року в одній із загальноосвітніх шкіл з'явився перший клас з додатковими заняттями з української мови, а також традицій і культури України.

Розмови, проведені з українськими батьками, свідчать, що для них насамперед важлива асиміляція їхніх дітей з польськими ровесниками, натомість вони побоюються створення гетто. Ще вони хотіли би для своїх дітей додаткових уроків з англійської або німецької. Консул України вірить, що охочих не бракуватиме і уроки української у Кракові почнуться вже у вересні.

Прояв краківської гостинності


Повністю двомовні класи можуть бути створені для учнів старших, тобто 7 і 8, класів загальноосвітніх шкіл. Найраніше вони будуть створені у 2018 р. Додаткові заняття не будуть великим навантаженням для бюджету міста. Академічна година праці вчителя коштує 50-60 злотих.

Малгожата Янтос, депутат міськради, яка недавно провела конференцію "Відкритий Краків", вважає, що подібні класи – це прояв краківської гостинності.

"Ми не можемо вдавати, що ми не чуємо української мови на краківських вулицях, у трамваях чи магазинах. Дорослих і дітей з України багато, і їх буде ще більше. Ми повинні бути відкритими для них", – закликає Янтос.

Дані магістрату свідчать, що кількість іноземних учнів у Кракові дуже швидко зростає. Ще чотири роки тому їх було всього 74, зараз вже близько 1,8 тис. 90 % - це українські учні. Згідно із розпорядженням міністерства, місцева влада оплачує всім таким учням п'ять додаткових годин польською з інших предметів.

Надрукувати
мітки:
коментарів