Поділитись:

Ціна допомоги

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 24 червня 2017, 07:40

Ви помітили, як збільшилася кількість людей, котрі просять милостиню? Їх тепер можна зустріти не тільки на вокзалах чи біля церков. Вони усюди: щодня проходять повз на вулицях, заходять у маршрутки, офіси, магазини, стоять біля будинків, сидять з протягнутою рукою у парках. Дякувати Богу, не знаю, що повинно статися в житті людини, щоби просити в інших гроші. Здавалося б, якщо в тебе є руки і ноги, ти чуєш і бачиш – то йди і заробляй. Хіба безвихідь…

Якщо раніше, так би мовити, мету збору коштів не завжди афішували, то тепер є дві великі категорії: на лікування (найчастіше рак) або ж на АТО. Причому на військо збирають вже не так активно, мабуть, людям вже "приїлися" воєнні дії.

А на лікування раку збирають дуже часто, коли ж ще декілька років тому це була далека хвороба. Збирають не лише на вулицях. Про допомогу благають і в соцмережах, і на телебаченні, бо кожен хоче мати право на життя, і, мабуть, нема нічого страшнішого, аніж знати, що воно може обірватися будь-якої миті. Хоча ні, найстрашніше – шахрайство на цьому. Випрошувати в людей гроші на боротьбу з видуманим раком – мерзенно. Я б назвала це земним гріхом. Бо, може, в той час, коли на рахунок таких шахраїв падають гроші від милосердних людей, направду хворим не вистачає пару гривень на укол, який хоча б полегшить біль. Та й жартувати з природою і напрошувати на себе хворобу – передусім нерозумно.

Саме тому люди і стали такими цинічними щодо допомоги. Віддати декілька гривень не шкода: погодьтеся, від того ніхто не стане біднішим. Справа в тім, кому віддати? Щоб купили після "зміни" в найближчому кіоску цигарки і горілку? Чи, загрібши лопатою чималу суму, просто зникнули? ЗМІ не раз писали про цілі бізнесові схеми, що будуються на милостині чи волонтерстві. І от як не стати жертвою однієї з них? Щоразу прогортаючи повідомлення із проханнями допомоги у Фейсбуці чи відмовляючи людям, які просять гроші не віртуально, замислюєшся, а раптом і справді їм треба?

Якщо коротко, то просто сумно, що серед різних брехливих "жебраків" і "волонтерів" ми розівчилися бачити тих, хто справді потребує нашої допомоги. Комусь забракне гривні до півбуханки хліба, комусь – на купівлю квитка до батьківської хати, для бійців на Сході придбають дешевшу одежу, а комусь та гривня буде ціною життя…

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
28 лютого 2024
19 лютого 2024