Поділитись:

Хто "віджимає" луцькі сквери і парки

П'ятниця, 30 червня 2017, 07:40

Чи відомо вам, скільки зелених зон налічується у Луцьку? Аж 40! Уявляєте, на території крихітного міста є 5 парків, 1 рекреаційна зона, 7 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, 1 ботанічний сад та 30 скверів! Є, де розгулятись! Інше питання: КОМУ?

Як би сумно це не звучало, та постійними відвідувачами (а іноді і мешканцями) більшості парків і скверів Луцька стали П'ЯНИЦІ. Від самого ранку вони займають лавочки і упродовж дня відпочивають "з розмахом" – алкоголь, нецензурна лексика, пісні і "розбірки". Коли розморить сонечко (чи алкоголь), то на тих же лавочках можна проспатись, а через кілька годин продовжити гуляння.

Зрозуміло, що за таких обставин навіть не виникає бажання погуляти у сквері чи посидіти на лавочці і з'їсти морозиво. А тим паче вийти туди з дітьми, які одразу ж почують багато нових і цікавих слів. Тож радість від облаштованого біля будинку скверу як вітром здуває.

Але ось що дивно: поліція ніяким чином не реагує на усе це. Адже така поведінка є правопорушенням, передбаченим статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді).

Зокрема, у статті зазначається, що розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту або поява в громадських місцях у п'яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, тягне за собою попередження або штраф від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо це повторюється вдруге протягом року, то штраф становить від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А якщо втретє – штраф зростає від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж призначаються громадські роботи на строк від 20 до 30 годин, або виправні роботи строком від одного до двох місяців з відрахуванням 20 % заробітку, або адміністративний арешт до 15 діб.

А що ж відбувається насправді? А НІЧОГО! Щодня ті самі люди на тих самих лавочках кілька разів на день вчиняють те саме правопорушення…

Їх не штрафують (звідки там гроші?!), не арештовують (ІТТ і СІЗО переповнені серйознішими екземплярами), але ж призначити громадські чи виправні роботи можна??? Сміття позбирати, лавки пофарбувати, квіточки посадити чи газони підстригти – можна ж? І для міста користь, і випивати перехочеться (принаймні на людях), і в парках та скверах можна буде нарешті гуляти.

Але п'яниці, виявляється, – не асоціальний елемент, який потрібно виховувати, а невід'ємна частина екосистеми міста, яку треба сприймати як належне…

Надрукувати
мітки:
коментарів