Поділитись:

Гнідавський цукровий завод вироблятиме з нечистот електричну та теплову енергію

Вівторок, 04 липня 2017, 15:49

Представники фірми "Adverio RNK" та Гнідавського цукрового заводу підготували проект, який забезпечить процес безвідходного виробництва.

Про це йшлося під час зустрічі на території Гнідавського цукрового заводу 2 липня, – повідомляє Інформаційне Агентство "Волинські новини".

Проект передбачає впровадження експлуатаційних установок на відстійниках, що дозволить продукувати із нечистот електричну та теплову енергію, добрива та воду.

Перший етап реалізації проекту передбачає забезпечення можливості продукування біогазу з відходів виробництва та подальшого його використання на установках заводу. Згідно з планами, уже навесні наступного року заводу не знадобляться фільтраційні поля.

Як зауважив голова спостережної ради заводу Ярослав Галькевич, співпраця щодо підготовки проекту тривала роками й ніяк не пов'язана з нещодавніми подіями.

До того ж, ТОВ "БІО ПЕК", який функціонує на території Гнідавського цукрового заводу та який нібито й провокував сморід у місті, припинив роботу ще в травні. Саме тому, а також через низку інших чинників реалізація першого етапу проекту на очисних спорудах заводу відтягується до весни. Попередньо планували завершити його вже цієї осені.

Як розповів директор ТОВ "БІО ПЕК" Юрій Проник, завдяки технологіям, застосованим під час реалізації проекту, залишок від спиртового виробництва – барду – використовуватимуть для отримання іншої продукції, зокрема тепло- та електроенергії.

Також Юрій Проник запевнив усіх присутніх, що барда не має неприємного запаху, а її запах, скоріше, нагадує запах квасу.

"Це буде замкнутий цикл виробництва, який фактично ніде не представлений. Тут немає ніякої шкоди чи загрози для екології", – підкреслив директор ТОВ "БІО ПЕК".

Він теж відзначив, що, попри простій виробництва та спричинені цим збитки, завод сплачує заробітну плату своїм працівникам і відрахування до бюджету.

"Ми несемо збитки, щоб усі переконалися в тому, що завод не є джерелом неприємного запаху", – заявив Юрій Проник.

Зі слів секретаря спостережної ради заводу Євгена Макари, запланований проект – перший в Україні.

"Це пілотний проект, який має показати подальший шлях розвитку цукрового виробництва в Україні", – сказав він.

Директор компанії "Adverio RNK", яка має великий досвід утилізації промислових стоків, Дмитро Красутський, детальніше зупинився на технологічній стороні проекту. Він відзначив, що фірма безпосередньо працюватиме над замкненням виробничого циклу, що завод розпочав шляхом створення біоетанольного підприємства. Зараз же розглядається можливість переробки відходів обох заводів.

"Це унікальний проект, адже у світі наявні спиртові заводи, які викликають процес бродіння у своїх стоках, в Україні є цукрові заводи, які утилізують жом методом бродіння, але немає одночасного поєднання всіх цих процесів в одному технологічному циклі. Це нове для України та Європи загалом. Диверсифікація виробництва цукру та спирту з буряка, а також біогазу – це те, що дозволить покрити різницю цін на цукор в Україні та країнах Європи", – зазначив Дмитро Красутський.

Насамкінець заступник луцького міського голови Костянтин Петрочук поінформував присутніх, що міська рада співпрацює з Гнідавським цукровим заводом, аби унеможливити потрапляння фекальних відходів із підприємства до міської каналізації.

Надрукувати
мітки:
коментарів