Поділитись:

"Москаль", "Леді" і скажений агроном: як у Рокинях відзначили День поля (фото)

Четвер, 06 липня 2017, 21:00

На Дні поля, який пройшов у Рокинях, розповіли, завдяки чому можна збільшити урожайність, чому аграрії повинні тісно співпрацювати з науковцями, і яку зернову культуру недооцінюють на Волині.

Із самого ранку 6 липня на Волинській державній сільськогосподарській станції, що в смт. Рокині, було людно. Адже саме тут проходив День поля під назвою "Запровадження регіональних систем адаптованих сортів в польових сівозмінах Західного лісостепу і Полісся".

На цю подію з'їхались представники агрогосподарств, аграрії, спеціалісти обласних сільськогосподарських служб, науковці.

Гості заходу><span class=Гості заходу

Начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко був бадьорий і багато жартував. Він повідомив присутнім, що сьогодні науковці будуть розповідати про характерні особливості сортів, які використовують у зоні Західного лісостепу та Полісся, а акцент робитимуть на зернові культури, бо у структурі посівних площ вони займають 52 % в області.

Зліва - голова Луцької райради Ігор Ярмольський з директором департаменту агропромислового розвитку Юрієм Горбенко><span class=Зліва - голова Луцької райради Ігор Ярмольський з директором департаменту агропромислового розвитку Юрієм Горбенко

"Аграрії повинні тісно співпрацювати з науковцями", - переконаний Ярмольський

Також Юрій Горбенко відзначив ще один позитивний момент – елеваторні потужності області становлять 850 тисяч тонн, що свідчить про хороші можливості зберігання та переробки зернових.

"Департамент знайшов порозуміння з "WOG", яка відпускатиме пальне за оптовими цінами (по 17,50 за літр) для власників особистих господарств, які мають комбайни", – повідомив новину Юрій Горбенко.

Відомий аграрій, депутат Волиньради та голова комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин Віталій Заремба (представлення якого присутні зустріли бурхливими оплесками) увесь цей час уважно слухав попередніх доповідачів, також виступив перед присутніми, почавши з таких слів:

Віталій Заремба наголосив на важливій хліборобській місії><span class=Віталій Заремба наголосив на важливій хліборобській місії

"У нас з вами така доля – вирощувти хліб, але це дуже почесна та відповідальна місія. Але без науки та новітніх технологій годі займатись цим питанням", – зауважив Віталій Заремба.

Доктор сільськогосподарських наук, член кореспондент НААН України Олександр Іващенко назвав Волинь надзвичайно унікальним місцем, де в той час, коли вся країна страждає від засухи, рясно падають дощі. Він запитав присутніх: що треба вирощувати і які культури дають прибутки? Також доктор сільськогосподарських культур сказав, що є культури, які чомусь недооцінюють на Волині, – це жито та третикале. Ще він порадив звернути увагу і на ягідники, які за прибутковістю стоять на першому місці.

Доктор сільськогосподарських наук Олександр Іващенко на дні поля розповів дуже багато цікавого про вирощування агрокультур><span class=Доктор сільськогосподарських наук Олександр Іващенко на дні поля розповів дуже багато цікавого про вирощування агрокультур

В.о. директора Волинської ДСГДС Анатолій Борівський><span class=В.о. директора Волинської ДСГДС Анатолій Борівський

"Поряд біля вас живуть поляки, які успішно вирощують масу плодових культур і реалізовують їх нам. А чому ж ми не вирощуємо і не продаємо їм?" – запитав Олександр Іващенко.

Агроном-технолог ПП "Дослідно-виробничого комплексу "БІОЗ-Волинь" Микола Гінайло представляв на Дні поля органічне добриво та розповідав, для чого треба проводити функціональну листкову діагностику рослин. З його слів, внесення великої кількості пестицидів та міндобрив створює негативні умови для розвитку корисної мікрофлори ґрунту, і тому її потрібно постійно відновлювати. Для того треба землі допомагати, тому існує така технологія ферментації.

Агроном-технолог ПП Агроном-технолог ПП "Дослідно-виробничого комплексу "БІОЗ-Волинь" Микола Гінайло

Не обійшлось і без технічних негараздів, коли час від часу не вмикався гучномовець. Юрій Горбенко вирішив власноруч усунути проблему><span class=Не обійшлось і без технічних негараздів, коли час від часу не вмикався гучномовець. Юрій Горбенко вирішив власноруч усунути проблему

"Ми беремо різні відходи тваринницьких ферм, добавляємо туди солому, торф, перемішуємо, створюємо у ферментаторі умови для розвитку корисної мікрофлори. А потім концентровано вносимо в землю і цим допомагаємо набути їй природних властивостей", – пояснив Микола Гінайло.

На заході був присутній і начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям управління державної служби України у Волинській області Руслан Яручик, який розповів, що волинські аграрії дотримуються правил пожежної безпеки, оскільки кожен керівник підприємства добре усвідомлює те, що він несе відповідальність, і розуміє, що він вклав кошти з посівної і аж до збирання врожаю.

Цікаво, що з 2014 по 2016 рік в області виникло 15 пожеж на хлібних масивах, об'єктах, складах, а в цьому році таких випадків не було. Найчастіше такі випадки були пов'язані з людським фактором, коли, наприклад, палять жнивні залишки, а вітер переносить вогонь на інше поле.

На Дні поля присутні мали можливість ознайомитись із видами аналізів та цінами на них, які проводить незалежна арбітражна лабораторія Волинської філії державної установи "Інститут охорони грунтів України".

Представниця Інституту картоплярства НААН України Наталія Захарчук розповіла, що інституту дуже імпонує творчий підхід до досліджень на Волинській дослідній станції у Рокинях, з якими, до речі, інститут картоплярства успішно співпрацює ось уже більше 30 років, а на демонстраційному полігоні представлена колекція різних сортів картоплі їхнього інституту.

Представнику інституту картоплярства Наталії Захарчук подобається творчий підхід до роботи працівників ДСГДС><span class=Представнику інституту картоплярства Наталії Захарчук подобається творчий підхід до роботи працівників ДСГДС

Біля стенду інституту картоплярства><span class=Біля стенду інституту картоплярства

А представники ТзОВ "П'ятидні" часу не гаяли, а показували насіння різних зернових культур, які реалізовуватимуть цьогоріч.

Новинка цього сезону від Новинка цього сезону від "П'ятидні"

Агропідприємство показало, що реалізовуватиме цього року><span class=Агропідприємство показало, що реалізовуватиме цього року

Юрій Горбенко розглядає зерно, яке привезли Юрій Горбенко розглядає зерно, яке привезли "П'ятидні" на день поля

"П'ятидні" діляться інформацією

"У нас ще цього року буде така цікава культура, як нут", – розповів представник підприємства, зауваживши, що цю культуру, яка не притаманна для нашого регіону, на підприємстві наважились вирощувати вперше.

"Вілія-трейд", "Волинь-зерно-продукт", Дудка і його команда", – так Юрій Горбенко представив наступних учасників Дня поля, які розповіли, чим багаті і як готуються до нового сезону.

Біля стенду Біля стенду "Вілії"

Один з Один з "команди Дудки"

Діставши блокноти, ручки та озброївшись фотоапаратами, делегація вирушила на демонстраційні поля, де на неї вже чекала кандидат біологічних наук, заступник директора з наукової роботи Волинської ДСГДС Оксана Пузняк, яка розповіла, що для того, аби мати хороші врожаї сої, варто специфічно та детально підходити до її системи живлення.

Заступник директора з наукової роботи Волинської ДСГДС Оксана Пузняк розповідає про врожаї><span class=Заступник директора з наукової роботи Волинської ДСГДС Оксана Пузняк розповідає про врожаї

"На цих модних машинах поїдемо дивитись поля", - жартував Горбенко

Автівка Автівка "скаженого агронома"

Сорт зерна Сорт зерна "Леді"

Про професора картоплярства та завідувача сектору технічних культур та картоплі Віталія Пахольчука журналісти дізнались ще дорогою з Луцька в Рокинь. Коли представник департаменту агропромислового розвитку зауважив, що пан Віталій може розповідати про картоплю годинами, для нього картопля "як для дитини цукерка".

Родючий сорт картоплі Родючий сорт картоплі "Кіммерія"

"Велику роль грає попередник, а попередником нашої картоплі сорту "Кіммерія" була соя. Враховуючи, що вже фаза цвітіння, то по сорту "Кіммерія" вже сформовано врожай 144 центнери з гектара", – розповів Віталій Пахольчук.

Він зауважив, що на демонстраційному полі представлена колекція з 55 сортів, серед яких є й такі, які вийшли з виробництва 20- 30 років тому. Є й сорти, які виведені ще сто років тому і які взяли у селян на подвір'ях. Цікаво, що ці сорти без будь-якого насінництва через неймовірну кількість років спокійно вирощуються і досі дають хороші врожаї.

Чимало фотосесій та селфі учасники Дня поля зробили поблизу посівів льону, в той час як науковці розповідали про відродження на теренах області льону-довгунця.

Квітка льону><span class=Квітка льону

Чудова локація для фото><span class=Чудова локація для фото

Опісля цього перейшли на ділянку поля, де росте ячмінь різних сортів, зосередивши увагу присутніх саме на тих сортах, які притаманні Волинському регіону.

Оксана Пузняк розповіла не лише про сорти зернових культур, а й про те, які технології вирощування були накладені на них. Зокрема, це такі технології: хімічна, органічна та біологічна система з використанням різних препаратів.

Постійні технічні несправності з гучномовцем врешті лише розвеселили учасників Дня поля><span class=Постійні технічні несправності з гучномовцем врешті лише розвеселили учасників Дня поля

І І "Москаль" тут як тут

Коли зупинились біля площі з кукурудзою, професор сільськогосподарських наук Олександр Іващенко відзначив, що кукурудза серед зернових є найпродуктивнішою культурою, яка не терпить окислених ґрунтів, а за здатністю творити органіку поступається лише бурякам.

Опісля огляду демонстративного поля учасники заходу продовжили спілкуватись на улюблену аграрну тематику вже в межах скансену "Музей історії сільського господарства Волині" в неформальній обстановці.

Надрукувати
мітки:
коментарів