Поділитись:

Любителям пива з рибкою присвячується

П'ятниця, 07 липня 2017, 07:40
Любителям пива з рибкою присвячується

Мало не щодня упродовж кількох місяців у різних регіонах України медики фіксують випадки захворювання на ботулізм. Близько 80 хворих, дев'ятьох з них не вдалось врятувати. На телебаченні та в Інтернеті активно поширюється інформація про цю небезпечну інфекцію – про шляхи зараження і страшні наслідки, про профілактику, про симптоми, про кількість постраждалих… І, звичайно, про те, що ще кілька днів тому в Україні не було сироватки від ботулізму!

Здавалось, усі поінформовані, тож, відповідно, висновки зроблені. Але ж звідки тоді все нові й нові випадки захворювань? Днями медики уже вдруге діагностували ботулізм на Волині. Просто вражає така безпечність і нерозважливість (чи, може, дурість?) наших людей у цій ситуації.

На сьогодні майже всі випадки зараження ботулізмом (80 %) пов'язують зі споживанням копченої чи в'яленої риби. Про це не раз наголошували у ЗМІ. Тож невже складно на деякий час відмовитись від неї? Де там! Пиво з рибою – невід'ємний атрибут відпочинку українців. І навіть ризик підхопити смертельну хворобу не змінює цей факт.

Не менше вражає і те, що сироватка, яка лікує від ботулізму, не зареєстрована в Україні вже три роки! І це при тому, що медики щороку фіксують випадки цього захворювання! Чому? Тому що після заборони продажу сироватки з Росії більше ніякий фармвиробник не подав на реєстрацію в Україні свій препарат. А інших шляхів вирішення проблеми влада і не шукала… Більше того, на подібні закупівлі навіть не були передбачені бюджетні кошти.

Тож українцям, які таки спокусились рибкою і захворіли, донедавна доводилось шукати контрабандні ліки, які обходились зовсім не дешево! Але ж вибір невеликий: або знайти гроші і одужати, або "чао, бамбіно, сорі".

Та днями в Україну в рамках гуманітарної допомоги таки надійшла перша партія сироватки від ботулізму. Проте на всіх її не вистачить! Це лиш базовий запас.

Може, все ж варто зробити якісь висновки??? Наприклад, спробуйте замість пива з рибкою скуштувати морозиво. Жартую) А якщо серйозно, то, як не дивно це звучить, краще купити чіпси, сухарики чи горішки – максимум, що загрожує, – це біль у шлунку і нудота…

Будьте здорові!

Надрукувати
мітки:
коментарів