Поділитись:

Експерт розповів, що буде з гривнею восени

Понеділок, 10 липня 2017, 17:30
Експерт розповів, що буде з гривнею восени

Упродовж останніх місяців курс гривні на українському міжбанківському валютному ринку залишається стабільним завдяки сезонно низьким обсягам імпорту, що забезпечує збалансованість попиту та пропозиції.

За підсумками останніх 12 місяців гривня увійшла до клубу стабільних валют: волатильність валютної пари дол/грн за останній рік була меншою за волатильність євро/дол. та суттєво меншою ніж у пари фунт стерлінгів/долар. Про це розповів для VoxConnector головний економіст Альфа-Банк Україна Олексій Блінов.

Із його слів, такі ключові світові валюти, як євро та британський фунт коливалися в ціні з більшою амплітудою, ніж гривня. Причому в останні два місяці діапазон коливань курсу гривні до долара взагалі був близьким до "абсолютного штилю".

Проте нинішня ситуація "повного курсового штилю" не є сталою. Україна досі має суттєвий дефіцит зовнішньої торгівлі із тенденцією до його збільшення на тлі відновлення внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту. Тобто на більш тривалій дистанції попит на валюту в Україні перевищуватиме її пропозицію, якщо не відбудеться суттєвого збільшення експорту або притоку капіталу ззовні.

Восени 2017 року зміна сезону зовнішньої торгівлі має погіршити ринкові умови для гривні, відновивши її ослаблення, – зазначив експерт. Однак тиск на українську національну валюту не має бути великим: девальвація очікується на рівні близько 10 % до нинішнього рівня, діапазон коливань 28-29 грн/дол.

Надрукувати
мітки:
коментарів