Поділитись:

На Волині розпочалися жнива: назвали ціни і терміни

Вівторок, 11 липня 2017, 13:50

У Волинській області настала жнивна пора. Щоб кампанія була успішною, сільгоспвиробники та аграрні структури готуються до збору врожаю заздалегідь.

Про це повідомляє прес-служба департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Зі слів директора департаменту Юрія Горбенка, цьогоріч до збирання підлягають посіви зернових культур на площі 290,3 тис. га, з них: 175,8 тис. га – озимі та 114,5 тис. га – ярі зернові культури, ріпаку – 28,3 тис. га, сої – 40 тис. га. Найбільші площі до збирання зернових у Горохівському – 25 тис. га, Луцькому – 26 тис. га, Володимир-Волинському та Турійському районах – по 16 тис. га.

5 липня в області розпочалось збирання озимого ячменю. Наразі урожайність сягає понад 60 ц/га. Озимий ріпак почнуть збирати 14-16 липня, а в третій декаді місяця – пшеницю та інші ранні зернові культури. Є прогнози валового збору на рівні минулого року.

Наявна кількість техніки у великотоварних господарствах дозволить в оптимальні терміни, протягом 10-12 робочих днів, провести збирання ранніх зернових. Рекомендована вартість обмолоту однієї сотки зернових культур цього року в особистих селянських господарствах за розрахунками спеціалістів становитиме в середньому 18-20 грн в області.

На ринку зерна цьогоріч будуть працювати основні оператори – зерноприймальні підприємства: ДП "Луцький комбінат хлібопродуктів №2", Філія ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація" "Володимир – Волинський комбінат хлібопродуктів", ТзОВ "Волинь-зерно-продукт", ТзОВ "Агротехніка", які надаватимуть послуги сушіння зернових та олійних культур нового врожаю та складського зберігання. Оператори пропонують різноманітні види співпраці щодо закупівлі та переробки зернових та олійних культур нового врожаю та складського зберігання (спотові закупівлі, прямі та контрактні закупівлі, а також схеми закупівлі на давальницьких умовах), а окремі сільськогосподарські підприємства реалізовуватимуть зернові на експорт самостійно.

Середньозважені закупівельні ціни за одну тонну зерна в області наразі такі: пшениця 3 класу – 4 500 грн, пшениця 4 класу – 43 00 грн, жито групи А – 3 500 грн, ячмінь 3 класу – 3 800 грн. ріпак в межах 11,5 тис. грн за тонну. Є прогнози про можливість підвищення ціни на зернові.

Для зберігання зерна в області динамічними темпами відбувається розбудова зерно-елеваторного господарства, яка на сьогодні становить 810 тис. тонн одночасного зберігання, що дає можливість зберігати практично весь урожай. Основні підприємства з найпотужнішою елеваторною інфраструктурою: ТзОВ "Волинь-зерно-продукт" – 280 тис. тонн, ТзОВ "Агротехніка" – 74,2 тис. тонн, ДП "КХП №2" – 72 тис. тонн.

Надрукувати
мітки:
коментарів