Поділитись:

Закон про освіту: українців чекають революційні зміни

Вівторок, 11 липня 2017, 19:28
Закон про освіту: українців чекають революційні зміни

Днями Міністерство освіти України внесе до Верховної Ради новий законопроект про освіту. Політики вже назвали його революційним. Він передбачає 12-річне навчання в школі, конкурс на посади директорів навчальних закладів, зарплати вчителям від 6 тисяч грн.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1", – повідомляє ТСН.ua.

Найбільше змін чекає на вчителів. Контролювати їхню роботу більше не будуть місцеві управління. Зникне і монополія інститутів післядипломної освіти. А де і як підвищувати кваліфікацію, вирішуватиме сам учитель. До того ж, стимул для сертифікації – 20-відсоткова надбавка до зарплати, яку, згідно з новим законом, піднімуть до чотирьох прожиткових мінімумів, а це в середньому 6,5 тисяч грн.

"Це маркери, які Міносвіти хоче закріпити в законі. Яка палка дискусія з цього приводу йде з Мінфіном, ви можете самі уявити. Так що цифри в законопроекті є, але з якими жертвами вони пройдуть Верховну Раду, знає тільки Бог. І то не факт", – говорить політолог Кирило Сазонов.

Нововведення не оминуть і директорів. В одній школі вони зможуть займати посаду всього дві каденції – по шість років кожна. А обиратиме директора-переможця конкурсу незалежна комісія. У МОН запевняють, що це дасть можливість займати керівні посади молодим фахівцям. Умови конкурсу та склад комісії писали на основі успішного київського досвіду. От тільки в новому законі батьки вже помітили підміну.

По-перше, підготовка концепції розвитку закладу. Було: претенденти на посаду знайомилися з навчальним закладом, відбувалася зустріч з вчителями і батьками. Буде: претендент подає концепцію розвитку школи, навіть не завітавши до неї. Ризики: перевагу мають ті кандидати, котрі працюють у тому ж закладі, на посаду в якому претендують.

По-друге, склад комісії. Було: до комісії входили керівники приватних і державних навчальних закладів; депутати з профільної комісії; представники освітніх громадських організацій міста, науковці педагогічних ВНЗ. І лише один чиновник із департаменту освіти. Буде: всі, що були, а також представники райдержадміністрації. Ризики: процедура обрання членів комісії від батьків та вчителів школи не прописана. Зараз списки складає і подає районне управління освіти. Чи проголосують вони не так, як скаже начальство, – питання.

І, по-третє, кількість членів комісії. Було: 11 осіб. Буде: від 11 до 70 осіб. Ризики: чверть комісії – чиновники, ще половина – залежні від чиновників. І лише 25 % – незалежних експертів.

"Нарешті райдержадміністрації (районні управління освіти) повернули собі повноваження обирати директорів. І байдуже, що це називається конкурсом. Адже 80% членів комісії – особи, причетні або залежні від райдержадміністрації. Можливо, будуть і суперечки. Між варіантом "хочемо свого – зі своєї школи" і варіантом "хочемо свого – хороший знайомий", – говорить співзасновник громадської організації "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич зазначила, що реформа середньої освіти обійдеться в 6 млн євро, а сам проект реформування розрахований на чотири роки. Звертатимуть особливу увагу на підготовку майбутніх учителів. Міністр нарікає на архаїчну модель педосвіти – більше уваги приділятимуть практиці.

Не менша революція чекає і на учнів. Їм обіцяють перехід від школи "мертвих знань" до школи компетентності. Тобто дітей вчитимуть працювати в групах і застосовувати кожен новий досвід на практиці. Окрім того, знову повернуть 12-річку. Зате, якщо раніше ступінь бакалавра у ВНЗ здобували чотири роки, то тепер буде всього три.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СКІЛЬКИ КОШТУВАТИМЕ УКРАЇНІ ОСВІТНЯ РЕФОРМА

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 травня 2024
06 травня 2024
02 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024