Поділитись:

У Луцьку не можуть поділити приміщення колишнього монастиря бернардинів

Середа, 12 липня 2017, 22:08
У Луцьку не можуть поділити приміщення колишнього монастиря бернардинів

Попри чинний договір про спільну діяльність видавництва "ІНІЦІАЛ" із Волинською Єпархією УПЦ КП, Митрополит Луцький та Волинський Михаїл уклав короткостроковий аналогічний договір із "Спілкою воїнів АТО Волині" та організації "Військові капелани Волині".

Про це заявив керівник видавництва "Ініціал" Віктор Федосюк, – повідомляє ВолиньPost.

Конфліктна ситуація навколо видавництва "Ініціал" виникла через приміщення площею 80 кв.м, яке знаходиться за адресою проспект Волі, 2, а саме в будівлі колишнього монастиря бернардинів. Будівля є пам'яткою архітектури XVII століття. У приміщенні "Ініціал" працює на підставі "Договору про спільну діяльність" з Волинською єпархією Київського Патріархату з 1993 року.

Зі слів Федосюка, у 90-х роках він спільно із побратимами із Стрілецького братства "відвойовував" приміщення в УПЦ МП. Проте останнім часом вчинили декілька провокацій стосовно видавництва. Нещодавно до будівлі намагалися увірватися семінаристи, які винесли архів видавництва, а тепер владика передає приміщення, – заявив він.

Віктор Федосюк зазначив, що владика, незважаючи на чинний договір з видавництвом, уклав аналогічний договір про співпрацю зі "Спілкою ветеранів АТО Волині". Відповідно до нового договору, який укладений лише на 1,5 місяця, тобто до 31 серпня 2017 року, спілка також має зайняти приміщення.

Ці дії призвели до жорсткого протистояння між "Спілкою ветеранів АТО Волині" з іншими громадськими організаціями, які відстоюють право видавництва "Ініціал" і надалі займати приміщення та здійснювати видавничу діяльність.

Федосюк наголосив, що видавництво здійснює свою діяльність і на користь Київського Патріархату, як це було зумовлено чинним Договором, зокрема видаючи газету "Єпархіальні відомості", сплачуючи комунальні послуги понад площу та макетує вітання.

Також директор видавництва розповів, що нещодавно до "Ініціалу" приходив очільник "Спілки воїнів АТО Волині" і залишив лист з вимогою звільнити приміщення в 10-денний термін.

Атовець Андрій Омельчук зауважив: прикро, що "Спілка воїнів АТО Волині" стала причетною до таких подій. Адже господарський спір стосовно приміщення у разі його виникнення можна вирішити в правовому полі. Натомість до конфлікту приплели воїнів.

Омельчук додав, що після відвідин видавництва Серватовичем близько 20-ти айдарівців зібралися, аби обговорити ситуацію. Зрештою, вони висловили підтримку видавництву та зійшлися на тому, аби не допустити силового захоплення приміщення.

"Ця ситуація може призвести до першого на Волині реального протистояння між учасниками бойових дій", – вважає Омельчук.

З його слів, спілка вважає, що отримала приміщення в користування, тож її представники налаштовані рішуче. Мовляв, атовці спілкувалися із колегами зі спілки, але так і не зрозуміли, як ті збираються діяти у подальшому.

Депутат Луцькради Павло Данильчук зауважив, що останнім часом виникають непорозуміння із владикою Михаїлом, який намагається, на думку обранця громади, "стравити" патріотичні середовища. Мовляв, Волинь – стратегічний регіон боротьби, тут фактично намагаються посварити патріотів.

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 квітня 2024
14:45
01 січня 2024
14 листопада 2023
27 червня 2023
26 червня 2023
24 травня 2023
12 квітня 2023
27 лютого 2023
30 листопада 2022