Поділитись:

Держекоінспекція відповіла на звернення нардепа щодо смороду в Луцьку (документ)

Субота, 15 липня 2017, 15:34

Державна екологічна інспекція здійснила перевірку Гнідавського цукрового заводу і вказала на додаткові причини виникнення смороду в Луцьку.

Про це йдеться у відповіді Держекоінспекції народному депутату Ігорю Лапіну на його звернення щодо екологічної катастрофи в Луцьку, – повідомляє "Волинське Агентство Розслідувань".

Відповідне звернення було надіслано 20 червня, а вже 23 червня Голова ВР оголосив його з трибуни. Мешканці Луцька, приміських сіл Рованці, Баїв та Гірка Полонка просили вжити заходів для запобігання забруднення навколишнього середовища у зв'язку з діяльністю ПАТ "Гнідавський цукровий завод".

Держекоінспекція у Волинській області провела позапланові заходи державного нагляду (контролю) дотримання вимог природоохоронного законодавства Гнідавського цукрового заводу та ТОВ "БІО-ПЕК".

У результаті були виявлені наступні порушення вимог природоохоронного законодавства:

  • відсутній висновок державної екологічної експертизи;
  • відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовини в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;
  • не здійснюється первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюється, відповідно до форми 1-ВТ;
  • не визначені склад і властивості відходів, що утворюються, а також ступінь їх небезпечності дня навколишнього природного середовища;
  • відсутні договори на передачу відходів спеціалізованим підприємствам;
  • не ведеться державна статистична звітність щодо поводження з відходами;
  • відсутні реєстрові карти об'єктів утворення, оброблення і утилізації відходів;
  • неналежне утримання очисних споруд.

За результатами перевірки посадові особи підприємства за порушення притягнуті до відповідальності у вигляді штрафу та надано обов'язковий до виконання припис щодо усунення виявлених порушень.

До Волинського окружного адміністративного суду направлено адміністративний позов щодо тимчасового призупинення виробництва ТОВ "БІО-ПЕК".

Держекоінспекція результати перевірки направила до Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА для анулювання дозволу на спеціальне водокористування.

В результаті перевірки з'ясувалось, що однією з причин неприємних запахів є скиди господарсько-побутових стоків з мікрорайону "Вересневе" на поля фільтрації ПАТ "ГЦЗ".

Державна екологічна інспекція у Волинській області направила вимогу Луцькій міській раді стосовно вирішення питання відведення господарсько-побутових стоків мікрорайону "Вересневе" на міські каналізаційні очисні споруди.

Крім того, здійснено перевірку ТОВ "Фондтранс", ТОВ "Західбізнеспартнер" та ТОВ "Західбізнеспартнер плюс". Встановлено, що напірний колектор, через який проектами каналізування передбачалося здійснення водовідведення на очисній споруді Гнідавського цукрового заводу від насосної станції, на цей час не працює. Через конфлікт між власником насосної станції та комунальним господарством Гіркополонківської сільської ради обладнання частково демонтоване, що не дає можливості виконувати умови дозволу на спеціальне водокористування. Підприємства за адресою с. Гірка Полонка, вул Луцька, 8 самостійно відводить стічну воду в самоплинний колектор села, який на даний час не підключений до полів фільтрації. Комунальне господарство Гіркополонківської сільської ради стічні води спеціалізованим автотранспортом вивозить на очисні споруди м. Луцька.

Як і з попереднім заводом, посадових осіб зазначених підприємств притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також направлене звернення Луцькій РДА з вимогою вирішення питання будівництва системи централізованого відведення стоків від с. Гірка Полонка та підприємств, які розташовані у с. Гірка Полонка по вул Луцька, 8 в каналізаційну мережу м. Луцька.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 січня 2024
29 грудня 2023
27 вересня 2023
26 вересня 2023
23 вересня 2023
30 серпня 2023
09 серпня 2023
31 травня 2023
27 квітня 2023
22 вересня 2022
19:10