Поділитись:

#Сім_сорок: Звідки беруться депутати?

Середа, 19 липня 2017, 07:40
#Сім_сорок: Звідки беруться депутати?

А ви знаєте, звідки беруться діти? Більшість з вас скаже, хитро посміхнувшись: "Лелека приніс" чи "В капусті знаходять". Такі стандартні відмовки для допитливої малечі, тішать дорослих, які знають ВСЕ про це, і дещо бентежать самих дітей. Не будемо говорити про коректність такої педагогічної практики. Поговоримо про депутатів.

Звідки вони беруться? Їх обирають! На цьому знання пересічного виборця закінчуються. Адже мало хто може сказати ЯК їх обирають, КОЛИ і СКІЛЬКИ. Але це ще не біда. Найстрашніше, що й самі депутати поняття не мають ЯК їх обирають. Я не наводитиму прикладів і не називатиму прізвищ наших місцевих обранців, щоб нікому не було образливо, що саме воно НЕ прозвучало в списку невігласів.

Таких депутатів можна порівняти із дітьми, які свято вірять, що їх знайшли в капусті. Найприкріше, що ці знання вони несуть в маси, коментуючи різні політичні теми.

Наші місцеві депутати в своїй більшості не читали і не знають законів "Про місцеві вибори", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад". Про яку децентралізацію може йти мова, якщо місцеві громади не уявляють про права і обов'язки, які мають?

До прикладу, зараз у Луцьку всі політики збудилися з приводу відкликання п'ятьох депутатів міської ради і кожен висуває свої версії, як повинно, НА ЇХНЮ ДУМКУ, відбуватися таке відкликання. Депутати, яких обрали, свято вірять, що у них є свій ОДНОМАНДАТНИЙ округ, в якому їх обрали депутатом.

Правда ж полягає у тому, що у 2015 році у Луцьку відбувалися ПРОПОРЦІЙНІ (тобто за списками партій) місцеві вибори. І депутатів обирали в БАГАТОМАНДАТНОМУ виборчому окрузі. А ТЕРИТОРІАЛЬНІ виборчі округи, які депутати вважають своїми одномандатними за аналогією з позаминулими виборами, були створені лише для того, щоб ранжувати депутатів у партійному списку: хто буде першим, а хто – останнім.

Можливо, для когось не важливе його походження. Хтось, може, думає, що його виліпили з глини, хтось дотримується еволюційної теорії Дарвіна, а хтось вірить, що його предків закинули сюди інопланетяни. Кожному своє. Але, щоб продовжити свій рід, кожен має знати про "маточку і тичинку". Адже можна безкінечно шукати в капусті дітей, але знайти там хіба що місцевого депутата, який свято вірить в свій одномандатний округ.

П.С. В дописі мова не йде про вибори депутатів сільських та селищних рад, де вибори справді проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Надрукувати
мітки:
коментарів