Поділитись:

Чому українці відмовляються від щеплень

Четвер, 20 липня 2017, 16:00

Рівень вакцинації в Україні дуже низький. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Україна знаходиться серед 8 країн з найгіршими показниками за рівнем вакцинації проти дифтерії-правця-кашлюку. В Україні, як і в Центральноафриканській Республіці, Республіці Чад, Екваторіальній Гвінеї, Нігерії, Сомалі, Південному Судані та Сирії, повний курс вакцинації пройшли менше 50 % немовлят.

Виконавчий директор БФ "Пацієнти України", експерт Реанімаційного пакету реформ Ольга Стефанишина у коментарі для VoxConnector розповіла, що загальносвітовий показник з 2010 року – 86 %, а для істотного зниження епідемій рівень вакцинації повинен бути не нижчим 90 %.

Що призвело до зниження рівня вакцинації в Україні?

Як зазначила експерт, останні десять років закупівлі вакцин постійно опинялися в центрі корупційних скандалів та "чорних" інформаційних кампаній, що значно знизило рівень довіринаселення.

Ще до 2008 року рівень вакцинації дітей був досить високим.

У 2008 році ЮНІСЕФ (Міжнародний дитячий фонд ООН – ред.) завіз в Україну певну кількість вакцин. Це одразу спричинило боротьбу зацікавлених у збереженні впливу на ринок компаній, пов′язаних на той момент з владою. Проти вакцин ЮНІСЕФ була розгорнута негативна інформаційна кампанія. Рівень недовіри населення почав зростати, рівень вакцинації – знижуватися. Втім, на той момент він залишався достатньо високим – більше 70 %.

У 2014 році відбулась Революції Гідності. Влада змінилась. А закупівлі вакцин знову опинилися у центрі скандалу. Новий Міністр охорони здоров'я Олег Мусій не провів вчасно тендери по закупівлі вакцин в потрібному обсязі. Тоді близько шести місяців в країні взагалі не було ніяких вакцин. Знову ж таки – це негативно вплинуло на рівень вакцинації.

У 2015 році Міністерство охорони здоров'я взяло курс на закупівлю вакцин через міжнародні організації. Але швидко перейти на новий формат закупівель не вдалося. Процес підготовки необхідних нормативно-правових актів розтягнувся майже на вісім місяців, закупівлі вдалося розпочати із значним запізненням.

Ольга Стефанишина зазначила, що важливо розуміти один момент. Вакцини – це такий товар, який не можна купити сьогодні на завтра. Їх виробництво займає півтора-два роки, міжнародні організації замовляють їх у виробників у чітко визначених об'ємах, і тому підхід "нам терміново потрібно" тут не працює. Коли у 2015 році Україна почала замовляли вакцини у ЮНІСЕФ, організація прогнозовано сказала, що зможе здійснити поставки лише через рік.

На сьогодні ситуація із закупкою та поставкам вакцин стабілізувалась. Однак рівень вакцинації дітей продовжує залишатися досить низьким, у тому числі через високий рівень недовіри людей та часті негативні інформаційні кампанії.

Наприклад, у ЗМІ часто розповсюджується інформація, що вироблені в Індії вакцини неякісні. Зі слів експерта, це не так. Просто виробникам дешевше розташувати в Індії свої виробництва. На якість вакцин це жодним чином не впливає.

Для того, щоб підвищити рівень вакцинації потрібен комплекс заходів

По-перше, місцеві органи влади повинні працювати з лікарнями, розміщувати роз'яснювальну інформацію про те, чому вакцинація важлива.

По-друге, пацієнтам слід наполягати на вакцинації і контролювати медиків.

"Наведу один приклад. На сайті http://eliky.in.ua є інформація про залишки вакцин у кожній лікарні. Був випадок, коли дівчина прийшла з малюком на вакцинацію, а у лікарні їй відмовили: мовляв, вакцин немає, але можливо, за додаткову плату ми можемо щось зробити. Вона навела дані про наявність вакцин і усе дуже швидко знайшлось. Потрібно розуміти, що на рівні лікарень вакцини – це джерело додаткового заробітку, вони можуть перепродаватися. У пацієнта є право наполягати на вакцинації", – розповіла Ольга Стефанишина.

По-третє, на державному рівні доцільним є перехід на довгострокові контракти закупівель. Вже зараз нам потрібно замовляти вакцини на 2019 рік. Міжнародна практика полягає у тому, щоб заключати з ЮНІСЕФ контракт одразу на три роки наперед. Це дозволить налагодити безперебійний процес поставок вакцин в країну.

Надрукувати
мітки:
коментарів