Поділитись:

Petya.А минув, наслідки залишились: як постраждалим компаніям працювати з податковою

Субота, 22 липня 2017, 08:25

На своєму останньому пленарному засіданні Верховна Рада скасувала штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних для компаній, які постраждали від кібератаки. Тепер накладні, складені у період з 1 червня по 30 червня 2017 року та зареєстровані не пізніше 30 липня 2017 року, вважаються своєчасно зареєстрованими.

Штрафні санкції до таких випадків не застосовуються.

Нагадаємо, напередодні святкування Дня Конституції Україна зазнала найбільш масштабної кібератаки за всі часи незалежності. Вірус, що називався Petya.А, заблокував комп′ютери державних установ, об′єктів енергетичної інфраструктури, банків та комерційних компаній.

Як розповів к.е.н., економіст Інституту соціально-економічної трансформації, головний експерт групи Податкова та бюджетна реформа Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський, відповідно до даних компанії ESET, 27 червня на Україну припало 75 % усіх заражень вірусом Petya.А. На більше ніж 350 тис. комп'ютерів в Україні, на яких використовувалась операційна система Windows, інформація була повністю або часткова втрачена.

Розслідування кіберполіції, компаній, що спеціалізуються на інформаційній безпеці, а також дослідження спеціалістів компанії Microsoft виявили, що одним з основних способів розповсюдження цього вірусу в Україні виявилося спеціалізоване програмне забезпечення, яке використовувалася для подання електронної звітності та реєстрації податкових накладних "M.E.doc".

Зі слів Іллі Несходовського, негативні наслідки для бізнесу від дії вірусу можна розділити на три типи:

  • Перший – часткова втрата оперативної інформації у компаній.
  • Другий – втрата значного обсягу корпоративної інформації, у тому числі і бухгалтерської, та часткове припинення роботи.
  • Третій – втрата не тільки значного обсягу інформації, а також нанесення значної шкоди інформаційним системам.

Це на тривалий час унеможливило нормальну роботу компаній. З усіх цих причин деякі компанії не змогли вчасно зареєструвати податкові накладні. Окремі підприємства зазнали непрямих втрат, що виникли через відсутність податкового кредиту (у випадку, якщо накладну вчасно не зареєстрував контрагент). Несвоєчасна реєстрація накладної – це порушення. І навіть якщо воно сталося через форс-мажорні обставини і не з вини платника – чинне законодавство не передбачає послаблення санкцій.

Постраждалим від кібератаки компаніям загрожували значні штрафи, а саме – 10 % зазначеного в податковій накладній ПДВ у випадку, якщо платник запізнився з реєстрацією на термін до 15 днів. Якщо ж затримка з реєстрацією виявилася більш тривалою (до 30 днів), то штраф збільшується удвічі – до 20 % вказаного у накладній ПДВ.

Наразі для постраждалих від кібератаки компаній санкції скасовані. Також у податківців можна взяти час на відновлення інформації. За новими правилами, якщо підприємець повідомить податковий орган про втрату інформації, він може отримати 90 днів для її відновлення. Цей термін можна подовжити, але крайня дата відтермінування обмежується 31-м грудня 2017 року.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
21 лютого 2024
19 грудня 2023
13 грудня 2023
28 вересня 2023
10:05
20 вересня 2023
18 серпня 2023
01 квітня 2023
11 березня 2023