Поділитись:

Депутати хочуть закривати інтернет-магазини через неякісні товари

Середа, 26 липня 2017, 14:37

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект, який посилить вимоги ідентифікації інтернет-торговців і надавачів послуг, а також дасть право Державній службі України з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) закривати сайти порушників, які не виконають її вимоги.

Про це повідомляє "Новое время".

"Суттєвого поширення протягом останніх п'яти років набула діяльність з продажу товарів (робіт, послуг) дистанційним способом з використанням мережі Інтернет та інших інформаційно-комунікаційних систем. При цьому в Україні значна частка господарської діяльності з продажу товарів (робіт, послуг) продовжує здійснюватися в секторі тіньової економіки", – пояснюють автори ініціативи.

Так, ініціатори пропонують внести ряд змін:

  • по-перше, зобов'язати продавців надавати необхідну інформацію про себе і підвищити суму штрафу за відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця;
  • по-друге, надати Держпродспоживслужбі повноваження видавати продавцям приписи про усунення порушень за інформацією, що підлягає оприлюдненню;
  • по-третє, надати Держпродспоживслужбі приймати рішення про призупинення доступу до сайту у випадках, якщо порушення не будуть усунуті.

На думку депутатів, необхідність змін викликана тим, що галузь електронної комерції в Україні все ще мало зарегульована. Так в законі "Про електронну комерцію" від 3 вересня 2015 року немає чітко визначених вимог до ідентифікації продавця товарів/послуг" з метою захисту прав споживачів і забезпечення можливості проведення перевірок дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства". Дієвих механізмів реагування на порушення в ньому теж не прописано, як і не врегульоване питання щодо оформлення проведення розрахункових операцій, зазначають автори.

"Інтернет-магазин, який реалізує товари на відстані, повинен надати доступ до інформації про організаційно-правову форму, повне найменування юридичної особи або прізвище, ім'я, по-батькові фізичної особи-підприємця; місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи-підприємця; адресу електронної пошти та/або адресу інтернет-магазину, а також інформацію про порядок прийняття претензії. Тому відсутність такої інформації унеможливлює проведення Держпродспоживслужбою повного та об'єктивного з розгляду скарг споживачів із проведенням позапланових перевірок таких інтернет-магазинів", – зазначається в пояснювальній запусці до документа.

Нагадаємо: парламенті зареєстрований законопроект №6755, який передбачає зміни правил безмитного пересилання товарів з-за кордону. Мета – вивести імпорт з тіні. Так, товари на суму до 50 євро, які раніше можна було ввозити в Україну без податків і зборів раз на день, в разі прийняття законопроекту, можна буде ввозити не частіше, ніж раз на місяць.

Надрукувати
мітки:
коментарів