Поділитись:

Експерт розповів про "дерибан" у сфері енергетики

П'ятниця, 28 липня 2017, 15:20
Експерт розповів про «дерибан» у сфері енергетики

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила нові параметри RAB-тарифів для обленерго.

Експерт із енергетичних питань Андрій Герус зауважив, що попри правильну ідею, реалізація в деталях перетворює її на черговий масштабний "дерибан". Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Зі слів Геруса, запропоновані параметри RAB-тарифів збільшують тарифи обленерго втричі, і на це треба буде додатково понад 30 млрд грн у рік.

Як розповів експерт, історія цього питання починалася ще восени 2015 року. Тоді хотіли ввести доходність 5 % на переоцінену стару базу активів (створену споживачами через тарифи) і 14,79 % – на нові інвестиціі (це нижче, аніж депозити. Ніяких би інвестицій ззовні не було, – пояснив Герус).

У комітеті паливно-енергетичного комплексу парламенту відбулися слухання-обговорення. Дійшли висновку, що дохідність на стару базу завищена, а на нову навпаки варто підняти. Був відправлений лист на НКРЕКП, підписаний більшістю депутатів, присутніх на засіданні комітету, і головою.

"Представники комітету, попри обіцянки, не бу ли запрошені на обговорення, та й обговорення як такого не відбулося. Дмитро Вовк зробив все навпаки до пропозиції комітету ПЕК:

  • переоцінка старої бази активів – ще вдвічі вверх
  • норма дохідності на стару базу активів піднята з 5 % до 12,5 %
  • норма дохідності на нову базу активів знижена з 14,79 % до 12,5 %.

Звісно, ніхто не буде добровільно інвестувати у компанію при такій ставці", – написав Андрій Герус.

Також експерт нагадав, яку версію пропонувала НКРЕ Сергія Тітенка в 2013 році: інша методика оцінки, вона дає вдвічі нижчу вартість активів, б) дохідність на стару базу активів – 0 %-2 %, в) на нову – 14,79 %.

"Хто є власниками обленерго і хто отримає ці додаткові понад 30 млрд грн у рік, сподіваюсь, говорити не треба. Дивним чином вони збігаються з тими, кого називають олігархами. Така деолігархізація", – додав насамкінець експерт.

З його слів, тарифи обленерго втричі планують підвищити з 1 січня.

Надрукувати
мітки:
коментарів