Поділитись:

Експерт розповів, чому дорожчає євро і що буде з доларом

Неділя, 30 липня 2017, 09:10
Експерт розповів, чому дорожчає євро і що буде з доларом

По-перше, коли ми бачимо, що курс іде за позначку 30 гривень за євро, це зовсім не означає, що підвищився попит на цю валюту в зв'язку з безвізом. Це абсолютно не пов'язані речі.

Про це в коментарі "Слову і Ділу" розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи зміни курсу валют, зокрема подорожчання євро.

"На курс євро впливає крос-курс, що є в США, а там уже грають фактори макроекономічного характеру – стан економіки єврозони, США та інші. Це дійсно несподіваний курс на ринку в тому плані, що прогноз на цей рік був у парі євро-долар – 1:0,5. Зараз те, що ми бачимо – позиція, що перевищує 1,15. Тобто практично всі аналітики помилилися", – констатував Устенко.

Причина в тому, уточнив він, що рівень невизначеності в США набагато більший, ніж проглядалося на початку року.

"Несподіваною є й політика європейського Центробанку. Це так звані "чорні лебеді". По-перше, стан економіки США, по-друге, політика та економіка перш за все ЄС. Тому ми бачимо курс 30 гривень за євро", – пояснив експерт.

Він підкреслив, що Україна в принципі жодним чином на курс не впливає.

"У нас 17 мілярдів доларів резервів, а євро, що перебуває в обігу, перевищує позначку в 30 трильйонів. Ми не гравці на цьому ринку й на ситуацію не впливаємо", – зазначив він.

Щодо курсу долара, то, на його думку, ситуація вже неправильна.

"У 2018-2019 роках Україну чекають серйозні виплати. Лише за держборгами наші зовнішні виплати складуть близько 5 мільярдів доларів. Це велика сума, зважаючи на резерви в 17 мільярдів. А якщо задуматися, що транш МВФ знову на паузі, а з інших джерел отримати кошти ми не можемо, то ситуація ускладнюється", – зазначив Устенко.

Із його слів, НБУ мав тримати курс у діапазоні 27-28 гривень за долар і намагатися активніше збільшувати резерви.

стенко нагадав, що бюджет зверстаний на позначці 27,2 гривні за долар і в експортноорієнтованій країні будь-яке зменшення означає, що бюджет за цими статтями недоотримує кошти.

"Припускаючи, що уряд не збільшуватиме інфляцію й усі параметри будуть незмінними, змінювати курс на позначку, нижчу за 27,2 гривні, не будуть. Можуть збільшити курс. Наприклад, показати 27,5 гривень і виграти по 30 копійок на кожному доларі. Щоб витримувати середньорічний курс 27,2 гривні, восени потрібно буде піти в курс, вищий за ніж 27,5, й повернутися до тої комфортної зони, що була раніше – 27-28 гривень за долар. На кінець поточного року за оптимального розкладу курс буде 28,5 гривень за долар", – проаналізував Олег Устенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів