Поділитись:

Чорниці як валюта: сезонний бізнес волинян

Неділя, 30 липня 2017, 14:00

Волиняни часто здають зібрану чорницю скупникам. За кілограм чорниці правлять приблизно 43 гривні. До прикладу, 10 літрів чорниць – це трохи більше як 6 кілограмів. А ще – 8 годин праці в лісі, які сьогодні коштують 267 гривень.

Історію про чорничний бізнес у селі Яловацьк, що на Волині дослідили журналісти The Ukrainians.

У селі все міряють лісом і тим, що він дає. Чорниці тут називають просто "ягоди". Окрім них, в цьому лісі можна знайти ще суниці, лохини, брусниці і навіть дивні червоні ягоди – кам'яниці. Однак саме чорниці в сезон на кілька тижнів стають головною валютою. Відро чорниць в райцентрі Камені-Каширському міняють на відро полуниць – цього року вони тут не вродили. Ягодами можна розрахуватися із водієм трактора чи вантажівки, які підвозять людей у ліс. Також ягоди жертвують й на церкву.

За день можна зібрати до 15 літрів ягід. Якщо руками, а не гребінками. Гребінки, чи бралки, як їх ще називають, дають змогу збирати ягоди удвічі швидше. Проте руйнують ягідник, підриваючи корінь рослини. Раніше, щоб продати ягоди, жінки мусили їздити далеко, у селах скупники з'явилися, коли Україна стала незалежною.

Колись ягід не збирали, – кажуть у селі. Не знали, що з ними робити. Сьогодні багато полів навколо Яловацька стоять необроблені. Чимало селян на заробітках, як тут кажуть, "на сезоні". Жінки частіше в Польщі, збирають полуницю, малину, вишні. Чоловіки – на будівництві в Росії чи Білорусі. Збирати ягоди – важка й невдячна праця. У Польщі, працюючи так само важко, заробляєш у кілька разів більше.

Окремі селяни пробують садити плантацію малини й наймати людей, які б працювали на ній. Але не можуть платити працівникам так, як закордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СКІЛЬКИ ВОЛИНІ ВДАЛОСЯ ЗАРОБИТИ НА ЗАГОТІВЛІ ЧОРНИЦІ

Надрукувати
мітки:
коментарів