Поділитись:

Угода про вільну торгівлю з Канадою набула чинності

Вівторок, 01 серпня 2017, 10:19

Сьогодні, 01 серпня, набула чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою відкриє безмитний доступ для українських експортерів до 98 % ринків товарів. Водночас з огляду на різний ступінь економічного та соціального розвитку сторони застосовуватимуть принцип асиметричності зобов'язань, що дозволить Україні адаптувати торгівлю з Канадою до нових умов. Відтак Україна використовуватиме перехідні періоди до повної лібералізації імпортних мит.

"Канадський ринок привабливий для українських експортерів, адже Канада імпортує на більше як 400 млрд доларів США щорічно. Скасування імпортних мит Канадою дозволить українським виробникам харчової, легкої, хімічної, нафтохімічної та машинобудівної промисловості отримати максимальні переваги на канадських ринках", – коментує можливості Угоди Перший віце-прем'єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Згідно з прогнозними розрахунками, впровадження в дію Угоди призведе до незначних втрат доходів державного бюджету, зокрема від скасування ввізних мит приблизно на 1,2 млн доларів США у перший рік дії Угоди. Водночас у середньостроковій перспективі недонадходження можуть бути компенсовані за рахунок ПДВ, а також збільшення притоку прямих іноземних інвестицій обсягом близько 36 млн доларів США протягом трьох років.

"Угода про вільну торгівлю з Канадою, яка вступила в силу сьогодні, відкриває нові можливості для українського бізнесу. Преференції в рамках Угоди діятимуть для товарів, що повністю походять з України, а також товарів, отриманих з використанням сировини і матеріалів, походженням з третіх країн, відповідно до вимог Угоди. Працюймо разом, щоб можливості, які надаються Угодою, перетворились на нові контракти, поставки та валютні надходження в Україну", – зазначила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України, головний переговорник Угоди про вільну торгівлю з Канадою Наталія Микольська.

Положення Угоди відповідають стандартам СОТ і зобов'язанням сторін в цій міжнародній організації, а також забезпечують поглиблення торговельного та економічного співробітництва, зокрема у частині: торгівлі товарами, правил та процедур визначення походження; сприяння торгівлі; застосування захисних, санітарних та фітосанітарних заходів; зниження технічних бар'єрів у торгівлі; доступу до державних закупівель; захисту прав інтелектуальної власності; електронної комерції; захисту навколишнього середовища; врегулювання спорів тощо.

Як відомо, з 2009 року Уряди України та Канади вели переговори щодо лібералізації двосторонньої торгівлі. 14 липня 2015 року переговорній групі від Уряду України на чолі з заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговим представником України Наталією Микольською вдалося успішно завершити переговорний процес.

11 липня 2016 року Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів та Міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд підписали Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою. 14 березня 2017 року завершився процес ратифікації Угоди українським Парламентом.

Надрукувати
мітки:
коментарів