Поділитись:

Чому в аптеках бракує "доступних ліків"

Середа, 02 серпня 2017, 12:57

Дефіцит або відсутність в аптеках лікарських засобів, що входять до програми "Доступні ліки", пов'язані з некоректним розрахунком потреби в цих препаратах.

Про це повідомив директор Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) Володимир Руденко, – передає "Слово і Діло".

"Проблема дефіциту ліків за цією програмою сьогодні існує, але не з вини аптек. Коли ліків немає у виробника, дистриб'ютора, то зрозуміло, що й в аптеках вони будуть відсутні. Ситуація з дефіцитом склалася через те, що ніхто від початку програми не спрогнозував, скільки ліків потрібно населенню", – зазначив директор асоціації.

Він зауважив, що незважаючи на низку недоліків, програма реімбурсації "набирає обертів", а випадки невиплати аптекам коштів за нею не мають масового характеру.

"На сьогодні понад 6 тисяч аптек, а це майже кожна третя аптека в Україні, увійшли до програми, близько 18 % учасників – це приватні аптечні заклади, в тому числі члени АПАУ. Звичайно, невиплата боргів за минулою програмою (програма реімбурсації вартості ліків від гіпертонії 2012-2014 років) та несвоєчасне повернення коштів у низці областей за чинною трохи насторожують. Але такі випадки не мають масового характеру", – підкреслив він.

Нагадаємо: наказом № 856 від 26 липня 2017 року затверджено новий реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. До нового реєстру увійшли 199 препаратів, вартість 30 з них держава буде відшкодовувати в повному обсязі. До попереднього реєстру були включені 157 торгових назв за 21 міжнародною непатентованою назвою (МНН) для лікування серцево-судинних захворювань (ССЗ), бронхіальної астми та цукрового діабету II типу.

Надрукувати
мітки:
коментарів