Поділитись:

Як на Волині відновлюють митні пункти пропуску

Четвер, 03 серпня 2017, 09:47

Здійснення кількох великомасштабних інфраструктурних проектів визначено Програмою прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства і партнерства "Польща-Білорусь- Україна 2007-2013".

Загальна сума фінансування – 20 млн євро. Україна бере участь у проекті на правах співфінансування (10-20 %), – інформує прес-служба ГУ ДФС у Волинській області.

Одним з них є "Реконструкція міжнародного автомобільного пункту пропуску (МАПП) "Устилуг", вартість якого становить 5 487 022,59 євро. За результатами відкритих торгів було обрано підрядну організацію, яка й почала реалізацію проекту у листопаді 2013 року.

Однак на початку виконання робіт з реконструкції пункту пропуску "Устилуг" на території був виявлений об'єкт історичної цінності. Відповідно до припису управління культури Волинської обласної державної адміністрації, будівельні роботи призупинили через необхідність залучення відповідних фахівців для проведення археологічних досліджень для отримання дозволу на подальше проведення робіт.

Враховуючи це, у березні 2014 року договір підряду було розірвано, тому видатки на проведення земельних робіт на об'єкті реконструкції пункту пропуску "Устилуг" не здійснювались. Водночас у рамках реалізації зазначеного проекту профінансовано видатки на пам'ятко-охоронні роботи (2014-2015 роки) та коригування проектно-кошторисної документації. Загальна сума витрачених коштів в рамках Проекту становить 48,58 тис. євро, залишок коштів на сьогодні перебуває на рахунках ДФС.

Директор департаменту матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури ДФС Андрій Рахуба запевнив, що європейські партнери здійснюють жорсткий контроль за цільовим використанням коштів.

Іншим великим проектом є створення функціонального модулю "Фільтр пункту пропуску" в міжнародному автомобільному пункті пропуску "Рава-Руська", надання обладнання і засобів пунктам пропуску "Краківець", "Шегині" та "Ягодин". Вартість проекту – 2 213 731,87 євро.

Для його реалізації у травні 2015 року ДФС було укладено договір генерального підряду переможцем відкритих конкурсних торгів на виконання робіт з будівництва об'єкта. Тендерні процедури проводились з дотриманням законодавства України та Європейського Союзу. У 2015 році за проектом придбано 6 автонавантажувачів вантажопідйомністю до 2 т, два з яких отримала Волинська митниця (пункт пропуску "Ягодин").

Також Державна фіскальна служба бере участь у програмі "Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013", якою передбачено розвиток інфраструктури кордону між Україною та Румунією, зокрема, реконструкція пунктів пропуску "Красноїльськ" і "Дяківці". За цим проектом використано 11,67 тис. євро із загальної вартості 3 579 412,01 євро.

Два проекти з реконструкції пунктів пропуску визначені і програмою "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013". Так, перший з них передбачає модернізацію та реконструкцію пунктів пропуску на словацько-українському кордоні, на який виділено 4 070 000,00 євро. На сьогодні з виділених коштів використано 153,38 тис. євро. Другий проект – "Ефективний та безпечний кордон між Угорщиною та Україною", яким заплановано реконструкцію міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення "Лужанка" та створення павільйону оформлення каноїстів, що подорожують річкою Тиса. Вартість цього проекту – 3 284 057,00 євро.

Затримки з реалізацією проектів мають об'єктивні причини. Відсутність коштів на співфінансування значно уповільнюють процес освоєння грантових коштів. Це стало причиною внесення змін до проектної документації у 2014-2015 роках, але остаточно необхідні кошти були передбачені у жовтні змінами до закону "Про державний бюджет на 2016 рік", коли до кінця бюджетного року залишалося два місяці. Варто враховувати і фактор довготривалої процедури погодження внесення змін до грантових проектів, що займає від 3 до 6 місяців, проведення тендерів (до 45 днів), укладення відповідних угод (до 1 місяця), реорганізації органів митної та податкової служб. Але наразі ДФС разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, як координатором проектів міжнародної технічної допомоги, активізовано роботу із відновлення проектів з відповідною ревізією виконаних об'ємів.

Надрукувати
мітки:
коментарів