Поділитись:

"Окупанти намагаються намалювати з кримських татар терористів", – Енвер Бекіров

П'ятниця, 04 серпня 2017, 14:45

Відстежувати випадки дискримінації та утисків кримських татар та інших етнічних народностей на окупованому півострові досить тяжко.

Адже на територію не допущені міжнародні спостерігачі, а громадські активісти, журналісти перебувають під тиском. Про це під час гутірки на фестивалі "Бандерштат" 4 серпня повідомив Енвер Бекіров, учасник громадської організації "Крим SOS".

42-річний Енвер вимушено полишив півострів у 2014 році. Він переїхав до Львова, де почав активну громадську діяльність.

Енвер повідомив, що нині (лише офіційно) в державі – 1,7 млн внутрішньо переміщених осіб. Йдеться не лише про Крим, а й про окуповані частини Донецької та Луганської областей. Окрім кримських татар, на півострові залишилися кримські караїми та кримчаки (етнічні тюрки), які теж потерпають від дискримінації. При чому кримчаків залишилося лише дві сотні осіб, а караїмів – трішки більше ніж 500 осіб. Наймолодші виїжджають з півострова, адже не можуть витримати тиску. Наприклад, силовики можуть навіть серед ночі влаштовувати обшуки в оселях під приводом надуманих звинувачень.

"У Криму нині відбувається зона терору на людей, які демонструють певні ознаки, що вони українці, чекають на повернення, вони перебувають під тиском. Є кілька десятків політв'язнів", – зазначив Енвер Бекіров.

"Окупанти намагаються намалювати з кримських татар терористів", – додав спікер та підкреслив, що агресії зі сторони кримськотатарського народу немає.

Попри таку політику, спікери відчувають, що ані в державі, ані зі сторони суспільства особливої турботи про повернення півострова та захисту українців, які проживали там, немає.

"Хоча це наш спільний дім, це наш спільний організм", – зазначив переселенець Вячеслав Ломброзо.

Він додав, що український уряд своїми діями не демонструє, що хоче повертати Крим. Вони звернули увагу, що навіть коли говорять про мінські домовленості, тему півострова оминають.

"Ми не можемо собі дозволити розкидуватися частинами свого тіла, своє держави", – додав Вячеслав Ломброзо.

Виступали спікери між фотографіями людей, яких арештували за свою позицію.

Надрукувати
мітки:
коментарів