Поділитись:

Кіпіані вважає, що українцям варто зняти свій фільм про Волинську трагедію

П'ятниця, 04 серпня 2017, 16:30
Кіпіані вважає, що українцям варто зняти свій фільм про Волинську трагедію

Історик та журналіст Вахтанг Кіпіані розповів про те, як "Історична правда" досліджує події польсько-укранської трагедії на Волині у 1943 році.

В історії є багато спірних речей. Про це сказав Вахтанг Кіпіані 4 серпня під час гутірок на фестивалі "Бандерштат".

"У нас інший підхід: сильна людина – та, яка, приміром, знає, що в неї рак, і бореться з цим, і вона поборе. Якщо вона думатиме, що не буде говорити про проблему і та зникне – то це не так", – сказав Вахтанг Кіпіані.

Виявилося, ключові речі нашої історії, так чи інакше, збігаються у темах, пов'язаних з Другою світовою війною.

"У Києві є музей преси, і рік тому прийшла група людей з різних країн колишнього Радянського Союзу на лекцію. Коли вона закінчилась, я побачив, що одне крісло – вільне. Пані з Росії, яка на ньому сиділа, сказала: "Сил моих нет ето терпеть". Сама розмова про український націоналізм їй фізично важко було слухати", – сказав Вахтанг Кіпіані.

Із його слів, польське питання на Волині було вирішене українськими націоналістами, потім радянською владою.

"Ми пояснюємо, чого це сталося, ми не виправдовуємо. Якісь люди вночі приходили, палили село, вбивали людей. Часом ці люди говорили українською, часом –польською, часом люди говорили німецькою, і хто їх прислав – ми ніколи не дізнаємось", – сказав історик.

Він додав, що на відміну від наших польських сусідів, які вимагають, щоб українці покаялись за Волинь 1943 року, наша позиція інша: ми хочемо розібратись. За роки незалежності ми ніколи не були з поляками в таких політичних і навіть особистісних відносинах.

"Ми пропонуємо, щоби те найгірше місце в українсько-польських стосунках було подолане", – додав Кіпіані.

Він наголосив присутнім на тому, що навіть визначення подій на Волині в 1943 в українській і польській Вікіпедіях відрізняються. Відтак, якщо в українській Вікіпедії говориться, що події на Волині – це трагічні події, які мали наслідки для поляків і українців, то в польській Вікіпедії пишуть, що це трагедія польського народу. Тобто польський погляд не дає місця в трагедії українцям.

Також історик звернув увагу й на фільм "Волинь", знятий поляками, а українці такого фільму не зняли.

"Ви поцікавтесь, скільки виділено з українського бюджету на кінематограф. І поцікавтесь, чи знімається фільм про Волинь. Наша справа з вами – стимулювати владу, сценаристів знімати своє кіно", – сказав Вахтанг Кіпіані.

Також він зауважив, що для того, щоб дійти консенсусу в польсько-українському питанні, варто дочекатись, поки польське суспільство перехворіє, і сісти за спільні круглі столи з жертвами подій, дітьми жертв і дійти спільної згоди.

Надрукувати
мітки:
коментарів