Поділитись:

Світ відходить від реєстрації абонентів мобільного зв'язку, - експерти

Субота, 12 серпня 2017, 19:05

Реєстрація абонентів мобільного зв'язку спрямована на підвищення безпеки українців, проте в світі від подібної практики поступово відходять. Про це в коментарі "Апостроф. Економіка" повідомили українські експерти.

Нові процедури, передбачені законопроектом Держслужби спецзв'язку і захисту інформації (ДССЗЗІ), істотно полегшать роботу українським спецслужбам, вважає експерт в сфері інформаційної безпеки Сергій Нестеренко.

"Для них це прекрасний подарунок. Це дуже полегшує пошук злочинців, виявлення їх ланцюжків і зв'язків. Буде дуже легко відстежити переміщення кожної людини - хто де перебував, хто з ким зустрічався", - сказав він.

За словами експерта, реєстрація мобільних абонентів не є українським ноу-хау, така практика широко використовується в усьому світі. Він також зазначив, що прив'язка sim-карт до паспортів ніяк чи не свідчить про введення в Україні поліцейської держави.

Разом з тим президент компанії "Київстар" Петро Чернишов відзначає, що останнім часом багато країн починаються відмовлятися від практики реєстрації sim-карт абонентів.
"В Ізраїлі можна в будь-якому магазинчику купити анонімний prepaid, так само, як у нас. Причому два роки тому у них це ще було не можна зробити, не можна було навіть SIM-карту купити на іноземний паспорт".

За його оцінками, відмова Ізраїлю від такої практики може свідчити про неефективність подібних заході. Раніше стало відомо про те, що Держкомзв'язок розробив законопроект про обов'язкову реєстрацію абонентів мобільного зв'язку. Документ передбачає тримісячний перехідний період, протягом якого абоненти, які зараз отримують послуги знеособлено, повинні надати операторам свої персональні дані.

Надрукувати
мітки:
коментарів