Поділитись:

Чим особлива 4/8 Gallery в Луцьку (фото)

Середа, 16 серпня 2017, 12:50

4/8 Галерея (4/8 Gallery) – галерея стріт-арту, збудована в 2017 році за підтримки мецената Андрія Покровського. Вона розташована на території рекреаційного комплексу "City Park".

Автор ідеї та натхненник проекту – стріт-артер Андрій Присяжнюк. Архітектурну концепцію створив дизайнер та архітектор Сергій Торбінов. Унікальна вулична галерея існує у форматі "open air", яка є неформальним експозиційним простіром без обмежень уяви та фантазій, – йдеться на офіційній сторінці #УрбанПростору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АНДРІЙ ПРИСЯЖНЮК: "МУРАЛИ В ЛУЦЬКУ ПОТРІБНО РОБИТИ ЯКІСНО"

Реалізація проекту (проектування та будівництво) тривало близько 10 місяців. А вже 1 липня 2017 року відбулося урочите відкриття "4/8 Gallery" . Очільником галереї є Андрій Присяжнюк (організатор графіті фестивалів "Алярм" і "Поліхром А" , автор муралу "Тризуб), ідейний генератор течії стріт-арту в Луцьку та в Україні загалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОНОВЛЕНИЙ "CITY PARK" ПОКАЗАЛИ З ВИСОТИ (ФОТО)

Аналоги 4/8 Gallery поки що невідомі, оскільки вона є незалежним архітектурним об'єктом, в розробці якого враховувались ключові засади споруд виставкового типу. Незалежно від експозиції, яка є на стінах галереї, об'єкт представляє об'ємно-просторову композицією, самодостатній архітектурний ансамбель, який вже сам собою несе естетичну функцію та контекстуально доповнює сформоване середовище. Весь проект заснований на принципі ефемерності, як фундаментальної характеристики вуличного мистецтва, в якому художник замінює художника.

Об'ємно-просторова структура "4/8 Gallery" має чітку геометрію та була утворена за допомогою розкриття простору типової галереї із чотирьох стін, стираючи, таким чином, границі між внутрішнім та зовнішнім, що відкриває вільний доступ до виставкового простору. Архітектурну концепцію неформального експозиційного простору розробив Сергій Торбінов. До роботи над концепцією долучився Роман Литвин. Експозиційним простором слугують 4 стінописи розміром 3 х 3 м. Зміна експозицій здійснюється орієнтовно кожен місяць, нові витвори виникатимуть замість старих знову і знову. Методи є вільними і різноманітними: акрил, аерозоль, колаж. Завдяки особливості розташування прохожий стає безпосереднім відвідувачем галереї. Особливістю є те, що між стінами галереї можна пройти та відчути запах фарби, атмосферу художньої гармонії.

"4/8 Gallery" – це перший крок для розвитку сучасного вуличного мистецтва. Завдання галереї – показувати людям роботи, які провокують до роздумів. Перша експозиція відкрилась та людям незрозумілі роботи – і це добре, бо саме внутрішнє непогодження спонукає мислити, уявляти, а інколи відчути сутність написаного. Митці прагнуть виховати в глядачів культуру споживання. Люди звикли, щоб картинка була, як на рекламному білборді: все пережоване і лише реалізм. Проте добре, коли є контакт з відвідувачами. Відбувається діалог, а інколи навіть дискусія; вони схвалюють або засуджують мистецьку експозицію та творчість художника загалом. Головним є те, щоб у людей пробуджувались думки від побаченого.

Надрукувати
мітки:
коментарів