Поділитись:

Скільки Україні коштує робота одного нардепа

Четвер, 17 серпня 2017, 08:19

Якщо депутати – слуги народу, отже, прості українці – їхні господарі. Чи, краще сказати, роботодавці: саме ми обрали їх до парламенту і з наших податків вони отримують зарплати, причому немаленькі.

Однак чи так уже це багато в масштабі всієї країни? "Слово і Діло" вирішило порахувати, скільки коштує пересічному українцю, що офіційно працевлаштований і сплачує податки, утримання парламенту. На наш подив, річна цифра виявилася вельми скромною – усього 72 грн на всю Верховну Раду, враховуючи зарплати депутатів, помічників, апарату, підвідомчих підприємств, забезпечення роботи й утримання всього майна парламенту.

Так, зарплатний фонд Верховної Ради України цьогоріч складає 548,4 млн грн, із яких 416,4 млн підуть власне на заробітні плати, 75,5 млн на стимулюючі доплати та надбавки, 29,2 млн – на матеріальну допомогу, 27,3 млн – на премії, ще 2,2 млн – на відрядження в Україні.

Окрім зарплати, пересічні громадяни виплачують народному обранцеві роботу помічників-консультантів, оренду житла, проїзд у межах країни, телефонний зв'язок, відрядження помічників, приміщення для прийому виборців у виборчих округах, канцтовари й оренду приміщень для зібрань.

Загальна площа адмінбудівель Верховної Ради – 75,133 тис. кв. м. На їх обслуговування й утримання держава в 2017 році витратить 110,7 млн грн, на оплату комунальних послуг піде орієнтовно 39,3 млн грн. Для утримання авто на балансі Ради необхідно буде ще 50 млн грн.

Сама собою законотворча діяльність коштує бюджету немало. Один законопроект у середньому обходиться в 423,6 тис. грн.

Надрукувати
мітки:
коментарів