Поділитись:

Держава могла вигідніше продати акції "Західенерго", – експерт

Вівторок, 22 серпня 2017, 15:30

Експерт з енергетичних питань Андрій Герус переконаний, що держава могла дорожче продати свої 25 % акцій енергетичних компаній.

Про це він пише у Facebook.

Зокрема наводить приклад:

  • частка 25 % "Київенерго" – це більше, аніж все "Рівнеобленерго" чи "Чернівціобленерго"
  • частка 25 % "Дніпрообленерго" – це приблизно державні "Хмельницькобленерго", "Миколаївобленерго" чи "Черкасиобленерго".
  • частка 25 % "Західенерго" – це в рази більше, аніж все сьогоднішнє "Донбасенерго".

Герус пояснює, що для того, щоб державі отримати максимальну вигоду, є два варіанти: управління та продаж.

1. Передача в управління професійному фонду.

Румунія створила фонд Fondul Proprietatea, куди передала 69 пакетів акцій розміром від 0,1 % до 25 %. У 2009 році був проведений тендер та укладений договір з Franklin Templeton.

З 2011 року доларова вартість активів фонду виросла на 16 %, а у місцевій валюті – на 42 %. Окрім цього, це було поштовхом до розвитку фондового ринку та підвищення рівня корпоративного управління.

Про такий спосіб знали і у нас: рік тому голова ФДМУ Ігор Білоус навіть писав дуже гарну колонку про такий варіант. Колонка була, але практичних кроків щось зробити – не було, – зазначив експерт.

2. Продаж акцій.

З 1 травня 2016 року вступили у дію зміни до законодавства. Тепер міноритарний акціонер компанії, який володіє понад 10 % акцій, має право подавати позови від імені компаній до менеджменту цієї компанії щодо нанесення збитків товариству, якщо такі угоди порушують інтереси компанії, тобто її усіх акціонерів. Це так звані деривативні позови.

Простими словами, держава як власник 25 % має всі правові підстави оскаржити будь-які неконкурентні закупівлі, закупівлі за завищеними вартостями, угоди, які проводяться в інтересах мажоритарних акціонерів або його групи.

"Те ж "Західенерго" є просто цехом для спалювання вугілля шахт групи ДТЕК, не намагається закупити вугілля дешевше, не діє у власних господарських інтересах. Це може бути оскаржене у суді з хорошими перспективами, бо все дуже очевидно", – написав Герус.

Право деривативних позовів – серйозний аргумент акціонера, зокрема щодо переговорів про викуп його акцій. Також такий акціонер може блокувати певні рішення, зокрема про зміну організаційно-правової форми (із ПАТ у ПрАТ).

Окрім того, є декілька способів вирішення тупикових ситуацій, коли є тільки один можливий покупець (у нас це ДТЕК-СКМ), але не хоче платити справедливу ціну, зокрема, "русская рулетка", "техасская перестрелка" тощо.

"Русская рулетка" – це коли один акціонер пропонує іншому викупити свою долю за певну ціну, яку він вважає справедливою. Все чесно: якщо ти вважає мою ціну зависокою, то продай за такою високою ціною свою долю. Тут можна і блефувати, бо, як ми вже знаємо, "Західенерго" – ключовий актив у бізнес-моделі ДТЕК, продати його – це розвалити групу", – пояснив експерт.

"Але якщо б ДТЕК-СКМ публічно відмовився і продати, і купити за ціною ХХ млрд грн, то це виглядало б дуже цікаво. І давало б моральне право державі на інші дії. Головне все робити публічно, прозоро і краще із залученням іноземних консультантів", – додав він.

Однак Герус вважає, що така компромісно-справедлива ціна була б знайдена. На фондовому ринку відомо, підприємства групи СКМ відзначаються більш-менш непоганим, як за українськими мірках, корпоративним управлінням та ставленням до міноритарних акціонерів (на фоні інших олігархів).

"Звісно, приватний бізнес хоче купувати дешевше. Тому найбільше питань тут до держави, до фонду держмайна. Бо тільки за 3 вже продані пакети акцій можна було виручити як мінімум на 1-1,5 млрд грн більше. Звичайно, можна сказати, що це важко і неможливо. Але тоді треба визнати неприємне: що ці всі круглі столи, конференції, реформи, презентації – пустий піар та імітація. На чому ж тоді робити правильну приватизацію – на кіосках і гаражах? А недоотримані мільярди гривень – це борги з виплати зарплат шахтарям, непрофінансована медична реформа, недофінансування нової патрульної поліції, це економія на освіті та армії", – наголосив Герус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів