Поділитись:

"Благодійні" лікарняні внески на Волині хочуть зробити офіційними

Вівторок, 16 лютого 2016, 18:44

На Волині можуть ввести офіційну плату за послуги у лікарнях.

Про це під час засідання колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації за участю заступника Міністра охорони здоров'я України Віктора Шафранського 16 лютого повідомив голова постійної комісії облради з питань соціального захисту населення та охорони здоров'я Олександр Зінчук, - інформує Під прицілом.

Він зазначив, що для забезпечення конституційного права громадян на безкоштовну медицину, в Україні не розроблена повністю законодавча база. За його словами держава кинула сектор медицини на самовиживання, тому на місцях думають, як вийти з цієї ситуації.

"Просто нас не фінансують, але 49 ст. Конституції України ніхто не відміняв. Є проект розрахунку платної послуги – нема закону. Поїхали в Київ, а там виявляється вже давно розроблено плату за послугу, яка затверджена Київрадою і це працює. В лікарнях є банкомати, де люди й оплачують. Але чесно треба сказати, що в нас держава банкрот, вони кинули нас на самовиживання, не хочуть фінансувати і не дають можливості нам розвиватися. Ми також змушені вводити плату за послуги. Проте, тоді вже всі будуть знати, що медицину держава не фінансує" - розповів Олександр Зінчук.

Як голова профільної комісії у Волиньраді, він пообіцяв, найближчим часом скликати круглий стіл для обговорення даного питання.

Щодо даної проблеми висловився також екс-начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Федір Кошель. Він додав, що для вирішення конфлікту навколо "благодійних" внесків у лікарнях, потрібно прийняти постанову Кабміну, яка дозволить це робити офіційно.

В свою чергу начальник управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністарції Ігор Ващенюк розповів, що в регіоні є значна соціальна напруга через такі "благодійні" внески.

"Тому дійсно на часі вирішення питання на законодавчому рівні. Я розумію, що в один час це не робиться, але в нас спільна позиція з обласною радою, то ми готові трохи "підштовхнути" законодавця, бо без того просто не можливо рухатися вперед" - зауважив Ігор Ващенюк.

На що представник міністерства Віктор Шафранський зазначив, що маючи досвід у центральних органах влади, одним рухом все зробити не вийде.

Надрукувати
мітки:
коментарів