Поділитись:

Сказали, коли впадуть ціни на автогаз

Понеділок, 28 серпня 2017, 16:38

Різке подорожчання автогазу в Україні пов'язане, з одного боку, з перенасиченістю ринку, а з іншого – спробою монополізації цього ринку; в перспективі декількох тижнів ціна на газ повинна стабілізуватися.

Таку думку висловив президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут, – повідомляє "Обозреватель".

Зі слів експерта, перенасичення ринку цього продукту з одночасною спробою монополізації цього ринку призвела до істотного скорочення обсягів поставки незалежними постачальниками – тими, хто на цьому монопольному ринку працював до початку реалізації цього плану. І одночасно коригування поставок монополістами.

"З моєї точки зору, це було зроблено з метою компенсувати втрати, які були на першій фазі цього процесу", – зазнавив він.

У цьому контексті Олександр Нарбут нагадав, що на першій фазі було багато поставок палива, воно стояло в цистернах, його навіть не було куди зливати, тому монополісти зазнавали втрат. А зараз має місце спроба відігратися за рахунок скорочення обсягів поставок палива.

У той же час Набрут переконаний в тому, що ринок відреагує на стрибок ціни, оскільки нинішні ціни роблять конкурентними поставки західних ресурсів, казахського газу.

"Я очікую, що в найближчі два тижні ціна на газ буде стабілізуватися", – спрогнозував експерт.

"Я думаю, ті чи інші способи конкурентної боротьби з використанням неконкурентних інструментів будуть струшувати ринок, допоки в державному органі, що відповідає за енергетичну політику – Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України – не працюватимуть висококваліфіковані фахівці", – резюмував він.

Також в Мінекономрозвитку заявили, що різке подорожчання автомобільного газу в Україні може бути обумовлено не тільки економічними факторами, але і тим, що хтось із гравців ринку цілком міг влаштувати змову.

Коментуючи стрибок цін, заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев сказав, що його безпосередньою причиною став дефіцит; в середині вересня дефіцит повинен бути зведений до нуля, а до кінця вересня вартість газу може бути доведена до практично передкризового рівня.

Керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович, в свою чергу, назвав низку причин стрибка цін, а також спрогнозував, що автогаз дорожчатиме доти, доки існуватиме ажіотажний попит на цей ресурс.

Надрукувати
мітки:
коментарів