Поділитись:

Українцям пояснили, хто повинен платити за газові лічильники

Вівторок, 29 серпня 2017, 15:05

Є три типи газових лічильників за діапазоном експлуатаційних витрат: G4, G2,5, G1,6. Якщо в квартирі газ використовується тільки для приготування їжі (стоїть газова плита), достатньо лічильника G1,6. Якщо в будинку є плита і газова колонка – G2,5, якщо ж є газове опалення, потрібен лічильник G4.

Про це йдеться в статті видання "Сегодня".

Чим потужніший лічильник, тим більшою буде абонплата. Тому важливо, щоб, наприклад, в квартирі з однією газовою плитою не стояв лічильник G4, інакше доведеться переплачувати. Як пояснили в НКРЕКП, українці мають право вибирати і змінювати лічильник самостійно.

Встановлення лічильника оплачується:

  • У новобудові – забудовником.
  • Під час капітального ремонту – від замовника ремонту.
  • Якщо встановлюється лічильник у вже газифікованому будинку – споживачем.

"Лічильники газу можуть встановлюватися також за кошти газопостачальних (газотранспортних) підприємств та за рахунок інших джерел", – пояснюють в комісії. Перевірка лічильників має проходити за рахунок постачальників. Правда, якщо споживач сам замовив перевірку, йому і платити.

"Якщо лічильник газу перебуває у власності газорозподільного підприємства, ремонт та технічне обслуговування такого лічильника газу здійснюються за рахунок зазначеного підприємства", – пояснюють в НКРЕКП.

"Послуги з монтажу, технічного обслуговування і ремонту лічильників газу за заявками споживачів оплачуються ними за затвердженими в установленому порядку тарифами (цінами) з урахуванням вартості обладнання, його вузлів і деталей, крім послуг з періодичного технічного обслуговування. У разі, якщо лічильник газу перебуває у власності газорозподільного підприємства, ремонт та технічне обслуговування такого лічильника газу здійснюються за рахунок зазначеного підприємства", – пояснюють в НКРЕКП.

Надрукувати
мітки:
коментарів