Поділитись:

В Україні реальне безробіття перевищує офіційні дані

Четвер, 31 серпня 2017, 16:35

У липні 2017 року рівень зареєстрованого безробіття в Україні скоротився до 1,2 % від населення працездатного віку. Це поки що найнижчий показник за весь поточний рік. Кількість зареєстрованих безробітних зменшилась на 100 тисяч людей порівняно із початком року: у січні таких було 429 тисяч, а у липні стало вже менш ніж 320 тисяч осіб.

Зі слів наукової співробітниці Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, експертки Програми USAID "Лідерство в економічному врядуванні (ЛЕВ)" Ірини Федець, в Україні влітку рівень безробіття дещо зменшується: починаються сезонні роботи, зокрема у галузях сільського господарства, будівництва, туризму, промисловості та інших.

Однак відносно низький рівень безробіття, який ми бачимо станом на сьогодні, – це не лише сезонне явище, але і продовження позитивної тенденції зменшення зареєстрованого безробіття за останні три роки.

Якщо на початку 2015 року відсоток зареєстрованих безробітних сягав 2 %, то у 2016 році він не піднімався вище 1,9 %, а у першому півріччі 2017 року знаходився на рівні 1,7 % і нижче.

Експерт зазначила, що причиною цього є економічне відновлення в Україні, яке фіксує як офіційна статистика, так і самі підприємства.

Так, за даними Держстату, ВВП України у ІІ кварталі 2017 року зріс на 2,4 % порівняно з ІІ кварталом 2016 року, та на 0,6% порівняно з І кварталом 2017 року. Оцінки самих підприємств також покращились. За підсумками опитування малих та середніх підприємств "Щорічна оцінка ділового клімату в Україні", яке провів Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в рамках Програми USAID ЛЕВ, індекс ділового клімату в Україні зріс із +0,01 у 2015 році до +0,06 у 2016 році (за шкалою від -1 до +1). Зростання цього індексу вказує на пожвавлення ділової активності бізнесу, а це означає, що у підприємств зростатиме потреба у кваліфікованих кадрах.

У зменшенні кількості офіційно зареєстрованих безробітних зіграла роль і діяльність Державної служби зайнятості, яка у першому півріччі 2017 року активніше налагоджувала контакти з роботодавцями. Завдяки цьому кількість роботодавців, які працюють з центрами зайнятості, зросла за цей час на 15 % і досягла 124 тисяч.

Також Міністерство соціальної політики у липні прозвітувало про те, що кількість вакансій, поданих роботодавцями до Державної служби зайнятості, зросла на 63 % порівняно із липнем 2016 року. В результаті цього на одну вакантну посаду станом на сьогодні претендує 5 зареєстрованих безробітних, тоді як на початку року на одну вакансію претендувало 9.

Проте експерт зазначає, що рівень реального безробіття залишається набагато вищим, ніж число зареєстрованих безробітних.

Рівень безробіття населення в Україні, розрахований за методологією Міжнародної організації праці, становив 10,1 % осіб у віці від 15 до 70 років у першому кварталі 2017 року. Це 1,8 мільйона осіб.

Високе безробіття спричинене економічною кризою в Україні, яка триває протягом останніх декількох років і різко знизила купівельну спроможність населення та, відповідно, вдарила по бізнесу.

Війна на Сході України та непевна політична ситуація в державі змушують вітчизняні підприємства працювати в умовах постійних ризиків, що також негативно впливає на їхні плани щодо зростання.

Опитування "Щорічна оцінка ділового клімату в Україні" показало, що низький попит та політична нестабільність – це дві основні перешкоди для розвитку малого та середнього бізнесу.

Корені проблем із ринком праці криються як в недосконалій системі освіти, так і в обтяжливому законодавстві, яке регулює сферу працевлаштування. Роботодавці скаржаться на те, що освіта, зокрема професійно-технічна, не відповідає потребам бізнесу. Випускникам навчальних закладів професійно-технічних напрямків часто бракує професійних навичок та вміння працювати із сучасним обладнанням і технологіями.

Законодавство ставить жорсткі умови до роботодавців щодо найму працівників. Замість того, щоб знизити обсяг перевірок, які забирають час бізнесу і несуть корупційні загрози, нещодавні зміни до законів розширили повноваження органів влади проводити інспекції з питань праці, надаючи це право органам місцевого самоврядування. За порушення, виявлені під час інспекцій, на підприємства можуть накласти багатотисячні штрафи.

Ці регуляторні нововведення ще більше ускладнять роботу бізнесу. А станом на сьогодні саме розвиток підприємництва є запорукою зниження рівня безробіття та відновлення економічної активності.

Тому, на думку Ірини Федець, державі слід змінити підхід до регулювання бізнесу із контролю та недовіри до максимального спрощення умов роботи підприємств та досягнення прозорості у відносинах між бізнесом і державою. Підприємства повинні мати можливість більш гнучко підбирати працівників, а також долучатися до формування навчальних програм у закладах освіти. Це допоможе бізнесу краще реагувати на актуальні потреби ринку, а працівникам – мати відповідні навички, які будуть затребувані на робочому місці.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів