Поділитись:

В Україні ще не вирішили, чи вилучати з обігу 1 та 2 копійки

П'ятниця, 01 вересня 2017, 18:53
В Україні ще не вирішили, чи вилучати з обігу 1 та 2 копійки
Попри знецінення гривні майже в 15 разів з моменту запровадження національної грошової одиниці, 2 вересня 1996 року, Національний банк України поки не планує вилучати з обігу 1 та 2 копійки, а питання введення в обіг 1000-гривневої купюри не коментує.

Це стало відомо з відповіді НБУ на запит Укрінформу щодо планів регулятора щодо обігу наявних номіналів банкнот та монет.

"Оптимізація номінального ряду банкнот залежить від багатьох чинників, таких як розмір грошових доходів населення, рівень споживчих цін, ступінь використання в обігу наявних номіналів банкнот та монет, рівень розвитку безготівкових розрахунків. Поки вищезазначені рішення не прийняті", – зазначили у банку.

Водночас у НБУ запевнили, що робота над питаннями оптимізації номінального ряду банкнот здійснюється постійно. Регулятор уважно вивчає міжнародний досвід у цій сфері, потреби суспільства та економіки щодо достатності тих чи інших грошових знаків.

Наразі номінальний ряд грошових знаків України налічує 16 номіналів, із них дев'ять номіналів банкнот та сім номіналів монет.

На сьогодні в обігу в основному банкноти третього покоління – зразків 2003-2007 років.

Робота над оновленням третього покоління номінального ряду банкнот зразка 2003-2007 років розпочалася ще у 2012 році в рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки.

Основний фактор, що зумовлює необхідність оновлення банкнотного ряду, – це посилення їхньої безпеки. Банкноти гривні зразків 2003-2007 років порівняно з банкнотами зразків 1992-1994 років, залежно від номіналу, мають різні розміри та переважаючий колір для кращого розпізнавання. Задля ускладнення підроблення в них запроваджено нові елементи захисту: тонований папір, світлий елемент водяного знаку, захисні волокна та стрічка двоколірної флуоресценції, спеціальний магнітний код захисної стрічки, покращений рельєфний друк окремих зображень, за допомогою якого, зокрема, виконані спеціальні знаки для людей із послабленим зором, зображення, що виконані оптично-змінною фарбою тощо.

Стосовно банкнот четвертого покоління, то з 9 березня 2015 року Національний банк України увів в обіг оновлену банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року, з 11 квітня 2016 року – оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року. На оновлених банкнотах номіналом 100 і 500 гривень застосовані такі нові елементи захисту, що посилять протидію підробкам та допоможуть громадянам легко визначати справжність банкнот: "віконна" захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (на банкноті номіналом 100 гривень – коричневий, номіналом 500 гривень – темно-сірий) та яскраво виражений кінематичний ефект. Стрічка містить зображення номіналу банкноти та графічного знака гривні. При зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки. Також на банкнотах зазначений оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (на банкноті номіналом 100 гривень – від золотистого до зеленого, 500 гривень – від зеленого до синього).

Надрукувати
мітки:
коментарів